GRANIČNE KONTROLE

Orepić: Dogovorili smo se Mađarima, uvjeren sam da ćemo i sa Slovencima

Vlaho orepić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.04.2017.
u 11:12

Orepić je ponovio kako su, što se tiče granice, pravila jasna - uredba je donesena

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je u četvrtak da se u vezi s problemima na granici finalizira dogovor s Mađarskom te je izrazio uvjerenje da će doći do dogovora i sa Slovencima jer je to svima u interesu, pri čemu se ne smije zaboraviti ni sigurnosni aspekt ovoga problema.

"Svi skupa moramo biti strpljivi i ako će čekanje na granici biti zalog sigurnosti, mislim da to ne bi trebao biti problem. U onim kritičnim trenucima, vikendima, ono bi moglo biti sat, sat i pol. Tako će morati biti, a tako je bilo i prije", rekao je Orepić prije sjednice Vlade.

Orepić je ponovio kako su, što se tiče granice, pravila jasna - uredba je donesena, a unutar nje postoje mehanizmi kako se može prijeći sa sustavnih na ciljane kontrole. "Uskrsni ponedjeljak je bio primjer da se promet može stabilizirati ako ima i malo dobre volje", dodao je.

Ministar je ocijenio da dobre volje ima i kod Slovenaca, tj. da će je biti. "Finaliziramo dogovor s Mađarima i ići ćemo zajedno s mjerama. Nadam se da ćemo naći dogovor i sa slovenskom stranom", rekao je Orepić, dodavši da uredba predviđa da svaka država može na temelju svoje analize rizika donositi konkretne mjere.

Na pitanje može li se češće otvarati više traka na prijelazima, a ne samo kada se čeka i po četiri sata, Orepić je rekao da je napravljeno maksimalno što je bilo moguće i što pružaju uvjeti. "Iskoristili smo sve moguće kapacitete na graničnim prijelazima", ustvrdio je.

>> Plenković o gužvama: Ovakva provedba uredbe s članicama EU je neodrživa

>> Kako su hrvatski građani lakše ulazili u Sloveniju i EU dok nismo bili članica Unije. To je zaista apsurd!

Komentara 4

DO
dopizdilomi
11:34 20.04.2017.

Ja i dalje ne kontam da li i kod nas u Vladi ne znaju što je ulaz a što izlaz. Uredba EU glasi: Pojačan nadzor ulaska u EU (Shengen). Ulaska! Ulaz. Ono gdje se ulazi a ne gdje se izlazi. Gužve su na izlazu iz Shengena.

Avatar sv.ilija
sv.ilija
11:29 20.04.2017.

U ono što si ti najviše uvjeren bit će kontra

IM
Imenjak
15:11 20.04.2017.

EU jedno od pravila je nesmetan protok robe i ljudi pa bi se moglo postaviti pitanje jesmo li mi stvarno clanica EU po svim segmentima ili smo clanica samo na papiru ako smo clanica onda trba pritisnuti EK da makne te balvane sa slovenske granice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije