EPPO OPTUŽIO PET OSOBA

Osnovali farmu za uzgoj svinja pa na prevaru iz EU izvukli 667.000 eura subvencija

EPPO
19.07.2024.
u 10:25

S obzirom na to da se EPPO zainteresirao za dodjelu ovih sredstava, spriječeno je da se iz proračuna EU isplati oko još 500.000 eura potpora

Pet osoba optuženo je za tešku prevaru sa subvencijama, krivotvorenje  privatnih dokumenata i intelektualno krivotvorenje, pri čemu je napravljena šteta od 667.000 eura, a optužnicu je protiv njih podigao Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Rumunjskoj. Predmet optužnice je projekt osnivanja farme za uzgoj svinja u  mjestu Corabia u okrugu Olt, koji je financirao Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD).

EPPO navodi da je korisnik  potpore dostavio lažne dokumente u kojima je navedeno da je roba kupljena po nižoj cijeni te je bila riječ o drugačijoj vrsti ili količini koja je bila propisana kao uvjet za dobivanje potpore. U krivotvorenju dokumenata su mu, navodi tužiteljstvo, pomogli dobavljači opreme i konzultanti na projektu, a zahvaljujući tome, neopravdano mu je iz EU proračuna dodijeljeno 667.000 eura. 

EPPO navodi i da su dva zaposlenika rumunjske Agencije za financiranje ruralnih ulaganja (AFIR), lažno spomenuli da su obavili svoju dužnost odnosno da su na licu mjesta provjerili kakvu je opremu korisnik subvencije tražio i odgovara ili ta oprema uvjetima za dobivanje potpore. S obzirom na to da se EPPO zainteresirao za dodjelu ovih sredstava, spriječeno je da se iz proračuna EU isplati oko još 500.000 eura potpora. 

VIDEO Sudar autobusa i osobnog automobila

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:56 20.07.2024.

Kao i našima, dobro im ide sa EU novcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije