Kaznionice

Oštriji zakoni povećali gužvu u zatvorima

Sandra Artuković-Kunšt
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.11.2013.
u 16:22

Zatvorski sustav 2011. godinu završio je s oko 45 milijuna kuna manjka prihoda, a 2012. s gotovo 59 milijuna manjka

Prenapučenost zatvora, nedostatak sredstava te neprimjerena zdravstvena skrb zbog nedovoljnog broja liječnika problemi su koji muče zatvorski sustav. Pokazala su to već zastarjela izvješća o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2011. i 2012. godinu o kojima su tek jučer, dakle na samom kraju 2013. godine, raspravljali saborski zastupnici.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt rekla je da je 2011. godine u zatvorskom sustavu bilo 18.088 osoba lišenih slobode s različitim pravnim statusima, a u odnosu prema godini prije broj osoba u zatvorskom sustavu povećao se za 142. Tijekom 2012. u zatvorskom sustavu bile su 16.743 osobe.

Ivan Šantek iz HDZ-a u raspravi je upozorio da je zatvorski sustav 2011. godinu završio s manjkom prihoda od oko 45 milijuna kuna, a 2012. s gotovo 59 milijuna.

– Prenapučenosti u zatvorima pridonijeli su i novi kazneni zakoni u kojima su pooštrene kazne te je povećan broj kaznenih djela za koje se izriče bezuvjetna kazna zatvora – primijetio je Šantek.

Marijan Škvarić iz HNS-a zadovoljan je što na sto tisuća stanovnika imamo 105 zatvorenih osoba, što nije puno u odnosu na europske prosjeke. Laburist Mladen Novak smatra da je broj liječnika u zatvorskom sustavu nedovoljan jer su nemotivirani, a Dražen Đurović iz HDSSB-a dodao je da liječnika nedostaje i MORH-u, ali i policiji.

– Hrvatska bi se trebala ugledati na druge države koje su uvele dodatne bonuse za deficitarne kadrove – smatra Đurović.

>> U zatvoru igra golf? Od Čačića se skrušenost i ne može očekivati

Ključne riječi

Komentara 10

C0
cos 01
16:33 09.11.2013.

Slušam jučer komentare u Hrvatskom Saboru. Najviše je u zatvoru ljudi s osnovnom i srenjom školom. I to uvjerljivo. A ova naša itelektualna elita gotovo neokrznuta.A svatko od njih ukrao je u vrijednosti za tisuču ovih sitnih. Kao da mii ne znamo da se zatvara gotovo isključivo sirotinja. Ukrao drva jer ih nema od kud kupiti a djeca se smrzavaju.Baš smo jadno društvo.

AN
AnusCroatica
16:38 09.11.2013.

Ja sam svojevremeno predlagao da se ide u javno - privatno partnerstvo pa da se gradi zatvor! "Barem nam deca ne bi išla daleko služiti" :)))

DU
Deleted user
18:19 09.11.2013.

Možda da se zakupi hotel Dubrovnik? Ipak je blizu Vlade, Sabora, Gajeve, zgrade ministarstava nisu daleko a tu je i Pantofčak i brdski krajevi Zagreba sa svim svojim brdžanima. Zaboravih i ''Špicu''.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije