OSUĐEN IGOR SVETEC (49)

Osuđivani ubojica i silovatelj sada za razbojstva dobio 20 godina zatvora

Zagreb: Objava presude Igoru Svetecu za pokušaj teškog ubojstva
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
01.09.2021.
u 16:00

Razbojstva je činio po Zagrebu i Bjelovaru, a mete su mu bile pošte i ured za otkup zlata

Vi ste više puta osuđivana osoba. Osuđivani ste za ubojstvo iz koristoljublja i silovanje. Osim toga jedno ste vrijeme bili u bijegu zbog čega ste bili nedostupni pravosuđu. Sud ne vidi razloga  da bi vama bilo koju od ovih pojedinačnih kazni umanjio ispod zakonskog minimuma - kazala je Koraljka Bumči, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda, obrazlažući Igoru Svetecu (49), zašto ga je nepravomoćno osudila na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

Svetec je sve što mu je sutkinja govorila mirno slušao, da bi na koncu samo upitao:

- Imate li primjerak presude i za mene?

Nakon tog njegovog pitanja pravosudni policajci su ga jučer iz sudnice vratili u Remetinec u kojem je od prosinca lani, nakon što je uhićen. Svetec je višestruko osuđivana osoba i to za najteža djela, a  jedinstvenu kaznu od 20  godina zatvora dobio je zbog više zlodjela. Sada mu se sudilo za osam razbojstva koja je maskiran perikom ili šiltericom i sunčanim naočalima počinio od lipnja do prosinca 2014. Razbojstva je činio po Zagrebu i Bjelovaru, a mete su mu bile pošte i ured za otkup zlata. Ukupno je odnio 85.373 kune. Tijekom jednog od tih razbojstava pokušao je ubiti policajca u civilu i vlasnika ureda za otkup zlata pa je bio  optužen i pokušaj ubojstva te protupravno oduzimanje slobode. Za pokušaj ubojstva  nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora, za protupravno oduzimanje slobode na osam mjeseci, za razbojstvo koje je počinio bez pištolja dobio je godinu dana zatvora, a za sedam razbojstava s pištoljem po tri godine za svako.

U zbiru je dobio 27 godina i osam mjeseci zatvora, a kako jedinstvena  kazna uvijek mora biti manja od zbroja pojedinačnih, na kraju je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.  

A kako je Svetec išao u svoje razbojničke pohode, pokazuje  primjer razbojstva "Nainu", uredu za otkup zlata  kojeg je orobio 5. lipnja 2014. Prilikom razbojstva je pucao te pobjegao, a za njim je potrčao  Nikola J. vlasnik "Naina". Pucnjavu je čuo o Miroslav Š. policajac u civilu, koji je bio u susjednoj kući. Istračao je iz kuće gdje mu je Nikola J. kazao što se dogodilo, pa su oba potrčala za Svetecom, pokušavajući ga uloviti.

-  Stoj policija, policija, pucat ću!- vikao je policajac Miroslav Š. nakon čega je  iz službenog pištolja u Žabanjskoj u Zagrebu ispalio hitac u  zrak.

No Sveteca to nije zaustavilo već se u Kijevskoj, okrenuo prema progoniteljima, te je zapucao prema njima. Svetec je zatim ugledao  parkirano teretno vozilo. Prišao je vozaču Marinu S. Prvo mu je kroz prozor uperio pištolj u glavu, a zatim je uskočio na mjesto suvozača i povikao: "Vozi, vozi, vozi, idu za nama, vozi!" Uplašeni vozač  kojeg je Svetec držao na nišanu odvezao je Sveteca u Goričansku gdje je Svetec iskočio iz vozila i pobjegao s plijenom od 3000 kuna.

Dio ljudi koje je orobio u svojim razbojničkim pohodima su ga prepoznali kao počinitelja i to sa stopostotnom sigurnošću, a snimile su ga i nadzorne kamere. Inače, prvo od razbojstva  za koje je sada nepravomoćno osuđen počinio je svega  mjesec dana nakon što je pušten iz istražnog zatvora u kojem je proveo godinu dana zbog silovanja svoje tadašnje djevojke.

- Sve ću snimiti kako bi svi ostali vidjeli kakva si kurva... Ako ne začepiš, razbit ću ti gubicu, a onom tvom prijatelju prosvirati glavu –  Svetec se derao na djevojku u noći na noći 4. kolovoza 2012.

Tadašnju djevojku je pozvao u stan koji je povremeno dijelio s njom, a ona je došla ništa ne sumnjajući.  Čim je zatvorila vrata stana, naredio joj je da se skine, nakon čega ju je  snažno gurnuo na krevet. Počeo ju je pljuskati, ali mu je uspjela uzvratiti. Na kraju, kada ju je uspio svladati, djevojka ga je upitala zašto je drži zaključanu u stanu.

– Ostat ćeš ovdje dok god ja to budem htio – odgovorio joj je nakon čega ju je svezao plahtom, a dio tkanine gurnuo joj je u usta kako ne bi mogla vikati. Nakon toga ju je silovao te gnusni čin snimio kamerom.

Kada se uspjela izvući iz stana prijavila ga je policiji, a za to silovanje je u svibnju 2014. nepravomoćno bio osuđen na tri godine zatvora. Kada mu je izrečena ta presuda, istražni zatvor mu je zamijenjen mjerama opreza, a on je malo po izlasku iz istražnog zatvora postao serijski razbojnik. U svom kriminalnom ponašanju imao je isti obrazac jer je i silovanje počinio ni godinu dana nakon što je pušten s odsluženja  kazne od 15 godina zatvora  na koju je osuđen za ubojstvo iz koristoljublja. Svetec je bio osuđen za ubojstvo svoje rođakinje Zdenke G. (69)  koju je ubio 16. ožujka 1997. Tada mu je bilo 25 godina, a došao je u njezin stan sa svojim prijateljem i vršnjakom D.B. Planirali su joj ukrasti zlato i nakit. Kada ih je pustila u stan, počeli su je udarati rukama i nogama. Ona je  pala na pod, a oni su joj navukli preko glave omču od plastificiranog užeta koje su stezali sve dok nisu osjetili da se više ne miče. Beživotno tijelo zamotali su u tepih, a potom su ispremetali cijeli stan. Pronašli su tek petstotinjak njemačkih maraka, nešto komada zlatnog nakita i starijih uređaja koje su poslije prodali.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Member berries
Member berries
16:39 01.09.2021.

Znači kad je imao 25 zadavio je rođakinju iz koristoljublja... malo je odležao, a onda su ga pustili da siluje.. kad je osuđen za silovanje, zamijenili su mu to nekakvim nadzorom i pustili ga da ide pljačkati... pljačkao je tako neko vrijeme s pištoljem i bez pištolja, pa su ga onda napokon osudili na nekakvu kaznu, koju će mu vjerujem opet smanjiti i pustiti ga za koju godinicu da opet malo "operira". Drago naše pravosuđe.. da si pravo suđe trebalo bi te u drobilicu strpati, i nabaviti potpuno novo.

ZM
Zmaj2
16:50 01.09.2021.

Ne razumijem kako netko zadavi zenu i opljcka ju i vani je za daljnje kradje i silovanja?!?

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:17 01.09.2021.

Bas je svetac, ne stoji mu to prezime

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije