nepravomoćno

Osuđen na maloljetnički zatvor jer mu je pištolj opalio i ubio znanca

ubojstvo u španskom (1)
Goran Jakuš/PIXSELL
31.01.2011.
u 12:59

Roko K. (20) u travnju prošle godine neoprezno je rukovao pištoljem u kafiću u Španskom. Pištolj je opalio i usmrtio 21-godišnjeg Ivana Galića.

Roko K. (20)  na zagrebačkom je Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu i osam mjeseci maloljetničkog zatvora zbog općeopasne radnje sa smrtnom posljedicom. Prema optužnici, on je lani 15. travnja, u kafiću Ivana u Ulici Vida Došena u Zagrebu, bio sa svojim prijateljima Hrvojem Š. i Ivanom Galićem (21). Iako svjestan opasnosti, izvadio je svoj pištolj marke Crvena zastava te je iz njega izvadio spremnik sa streljivom. Jedno mu je zrno ispalo, a on ga je vratio u spremnik i repetirao pištolj. Pištolj je opalio i pogodio Galića, nanijevši mu teške i za život opasne ozljede, od kojih je nesretni mladić preminuo.

>>Pištolj je nekontrolirano opalio i usmrtio 23-godišnjaka

>>Student ustrijelio znanca u prsa pa mu davao umjetno disanje

Djelo je okvalificirano kao općeopasna radnja sa smrtnom posljedicom. Sudilo mu se prema Zakonu o sudovima za mladež, prema preporuci psihologa i Centra za socijalnu skrb, zbog njegova psihičkog stanja. Uz to je u vrijeme počinjenja djela bio mlađi punoljetnik. Inače, prema Zakonu o sudovima za mladež, za djelo za koje se Roka K. teretilo predviđena je kazna maloljetničkog zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora. Mladiću je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.

U obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Mira Tecilazić Bašić navela je da vijeću nije bilo teško utvrditi činjenice, jer je optuženi priznao djelo i u istrazi i na glavnoj raspravi. Njegovo priznanje poklapalo se s ostalim dokazima, iskazima svjedoka te vještačenjima. Spomenuti je događaj,Roku K. bio prvi sukob sa zakonom, kazala je sutkinja u obrazloženju.

Ključne riječi

Komentara 10

CH
chemica
13:53 31.01.2011.

Ajd, bar nije ustrijelio nekog mirnog prolaznika već svog \"pajdu\" koji je bio toliko mnogo pametan da ga gleda dok se igra s pljucom. Ideš u dućan ili platiti račune pa te upuca budala. Ovako je puno bolje. Možemo i dalje živjeti u uvjerenju da se to nama ne može desiti. Da naletimo na metak usred naše balkanske \"metropole\".

OB
-obrisani-
14:23 31.01.2011.

Jadan dečko Sram vas bilo s koliko ,mržnje govorite o tom mladiću Zar vama nije nikada pao pištolj iz ruke ? Sramota,,pljuc

BA
BandaZG
13:45 31.01.2011.

Otkada je to 20 (ili 19 ili čak 18) godišnjak maloljetnik? Staviti ga u pravi zatvor pa neka se i dalje igra s pištoljem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije