PRVI U SVIJETU Oređivanje očinstva moguće bez opasnosti za majku i dijete

Otac nerođene bebe može se utvrditi iz majčine krvi

14.12.2008.
u 19:01

Za utvrđivanje očinstva i spola djeteta od sada je potreban jedino uzorak krvi majke. Tvrde to u prvom hrvatskom privatnom forenzičkom DNK laboratoriju Genos koji je u suradnji s Medicinskim fakultetom u Osijeku prvi u svijetu uspio provesti neinvanzivno prenatalno dokazivanje očinstva muškog djeteta iz majčine krvi.

Velik napredak
Ovo otkriće – na kojemu su u laboratoriju radili od listopada 2007. – velik je napredak prema dosadašnjim metodama s obzirom na to da je za prenatalno utvrđivanje očinstva bilo potrebno provesti amniocentezu, terapijski zahvat kojim se uzima mala količina amnionske tekućine iz vodenjaka žene i koji, osim što je bolan, može biti opasan i za dijete i za majku.

– Za našu pretragu potrebna je smo krv majke i posve je neopasna. Jedino ograničenje metode jest to što je potpuno pouzdana samo za mušku djecu, dok je kod ženske djece ponekad moguće, a ponekad ne utvrditi očinstvo iz krvi majke zbog prevelike dominacije majčina DNK nad djetetom – otkrio je Gordan Lauc, predsjednik uprave laboratorija Genos, u kojemu se prenatalno utvrđivanje očinstva iz krvi majke može obaviti od 1. prosinca. Do sada je, dodaje Lauc, već provedeno nekoliko komercijalnih analiza prenatalnog utvrđivanja očinstva, a rezultati istraživanja objavljeni su i u vodećem forenzičkom časopisu “International Journal of Legal Medicine”. Osim što je bezbolna, nova metoda utvrđivanja očinstva je i brza. Standardni rok za provođenje analiza je 14 dana, no većinu analiza dovršavamo u roku od sedam do deset dana.

Bez anonimnosti
– Rezultat svake naše DNK analize je apsolutno pouzdan. Vjerojatnost utvrđivanja očinstva u rasponu je od 99,9 posto do 99,9999999 posto i više. A praktičnim dokazom smatra se svaka vjerojatnost veća od 99,99 posto – objašnjava Lauc. DNK analizu može naručiti i fizička i pravna osoba, no ona ne može biti anonimna, već potpisom mora jamčiti da su svi uzorci prikupljeni u skladu sa zakonom. I utvrđivanje očinstva i spola djeteta, u laboratoriju Genos žene mogu obaviti tek nakon 12. tjedna trudnoće (jer je prije toga moguć pobačaj). Osim ako raniju pretragu nije zatražio sud ili liječnik.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije