Bombaš priznao

Otkrio motiv: Podmetnuli bombe zbog rata u Afganistanu i Iraku

bombaš Boston
Foto: screenshot/FBI
1/5
23.04.2013.
u 19:13

Mlađi brat priznao je američkim istražiteljima da ih je na napad navela američka politika prema islamskim zemljama

Džohar Carnajev, 19-godišnji osumnjičenik u bostonskim bombaškim napadima, priznao je istražiteljima da su američki ratovi u Iraku i Afganistanu razlog napadima,  navode američki dužnosnici upoznati s razgovorima.

Bolnica Beth Izrael Deaconess u Massachusettsu izvijestila je u utorak da se preživjelom bratu stanje popravilo od "ozbiljnih ozljeda" na "dobro", kaže američko državno odvjetništvo u Bostonu.

Dužnosnici, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, rekli su da Džohar i njegov stariji brat Tamerlan Tsarnaev, kojeg je policija ubila, nisu bili povezani s nekom terorističkom organizacijom, prenosi WashingtonPost.

Carnejev je bio ispitan 2011. zbog optužbi da je prihvatio radikalni islam. Dokazi do sada sugeriraju da su se Carnajevi sami radikalizirali putem internetskih stranica zbog američkih vojnih akcija u muslimanskom svijetu. Džohar je posebno istaknuo američki rat u Iraku, koji je završio u prosincu 2011. kada su Irak napustile posljednje američke snage, te rat u Afganistanu, u kojem predsjednik Obama do kraja 2014. planira okončati borbene akcije. Braća su djelovala samostalno, bez utjecaja islamskih ekstremista iz inozemstva, no još se ispituju putovanja starijeg brata u Rusiju, iako nema dokaza da je tada primio upute koje su dovele do napada.

Američki sigurnosni dužnosnici morat će se ipak uskoro suočiti s pitanjima Kongresa oko toga jesu li su krivo koristili informacije o osumnjičenom bombašu Tamerlanu Carnajevu, prenosi BBC. Nakon što su neki kongresmeni optužili FBI kako nisu djelovali na ruske dojave o starijem Carnajevu, sigurnosni dužnosnici morat će se pojaviti ispred senatskog odbora za obavještajne službe na zatvorenom ročištu.

Majka i dalje tvrdi da njena djeca nemaju veze s napadom

Zubeidat Carnajeva, Tamerlanova i Džoharova majka, dala je intervju za Channel 4, u kojem i dalje tvrdi da njezina djeca nemaju nikakve veze s napadom te kako im je sve podmetnuto.
 
– Ono što se dogodilo je strašno. Ali znam da moja djeca nemaju nikakve veze s tim. Znam to. Majka sam. Znam svoju djecu. Moja se djeca nikad ne bi uključila u tako nešto – rekla je Zubeidat Carnajeva.

Majka dvojice osumnjičenih bombaša ponovila je svoje tvrdnje da je FBI nadgledao starijeg brata prije napada te su s njim razgovarali nekoliko puta.


 
>>Sve o bombaškom napadu na Bostonskom maratonu pročitajte u našem specijalu

>>Ubijeni bombaš iz Bostona bio umiješan i u trostruko ubojstvo?

>>Bombašu će suditi za upotrebu oružja za masovno uništenje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije