HRT ima spise

Otkrivaju se novi detalji u aferi Daimler

vozilo
PIXSELL
03.04.2010.
u 19:45

U spisima je vidljivo na na koji su način Nijemci uplaćivali novac za podmićivanje u Hrvatskoj.

Novi detalji u aferi Daimler nalaze se u američkim sudskim spisima u čijem je posjedu HRT. U njima je vidljivo na na koji su način Nijemci uplaćivali novac za podmićivanje u Hrvatskoj.

Sudski spis 00065 Suda Districta Columbia ne otkriva imena, no ocrtava kako se odvijala afera Daimler u Hrvatskoj. Prema tom dokumentu, koji posjeduje HRT, u priču o vatrogasnim vozilima umiješani su: Daimler Export and Trade Finance - ETF, hrvatski MUP, tvrtka IM Metal iz Ozlja te dvije konzultanste kompanije u SAD-u. U dokumentu se precizno opisuju manevri Daimlera u Hrvatskoj.

Kako u spisu stoji, prije nego što su nagrađeni potpisivanjem ugovora o nabavi vatrogasnih vozila, u Daimleru su shvatili da se očekuje podmićivanje hrvatskih Vladinih dužnosnika u zamjenu za potpisivanje Ugovora o vatrogasnim vozilima. Daimler je izravno uplatio novac hrvatskim Vladinim dužnosnicima, kao i posrednicima, znajući da će ta isplata, u cijelosti ili djelomično, biti proslijeđena hrvatskim Vladinim dužnosnicima za asistenciju u vezi s Ugovorom o vatrogasnim vozilima.

Na potezu je hrvatsko pravosuđe

Na zahtjev hrvatske Vlade prije dodjele ovog javnog natječaja, Daimler je uključio IM Metal kao dio konzorcija koji se natjecao za dobivanje Ugovora o vatrogasnim vozilima. Daimler je na sličan način poslovao diljem svijeta. Spominju se 22 zemlje, no na američkom sudu priznali su krivnju samo tvrtki kćeri koje su poslovale u Rusiji i Hrvatskoj. Precizno se navode datumi uplata koje su sjedale na račune IM Metala i fantomskih konzultantskih tvrtki u Delawareu i Wyomingu. Daimler je priznao pred sudom - to je bilo mito.

Komentara 14

OB
-obrisani-
14:52 05.04.2010.

Korupcija je bila Najnormalnija stvar u Samoupravljanju, a i Skole i fakulteti nisu sluzíli Ispravnom Ekspeditivnom, Postenom poslu, ...vec´muljazí i lovu u mutnom !!...i sada triba staru-Praksu Ispraviti,..ali tesko je Navike-ispraviti, jer direktno dolazi do prestrukturiranja Drustva i policijske istrage-Pojedinaca...kojima je \"dobro\" i ovako,..a Radni Narod...\"ki sljivi\"...., a od PravDA-e..niti traga niti glasa...

SA
Sapientinus
23:10 03.04.2010.

Bilo bi dobro vidjeti tko je bio odvjetnik Daimlera. Ma teško pogoditi.....

RE
rendulic50
21:28 05.04.2010.

pravda je spora ali dostižna ,netko će izgleda u emigraciju u B i H

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije