NISMO SAMI...

Otkriven planet dosad najsličniji Zemlji

planet
umjetničko viđenje
17.12.2009.
u 15:02

Oko zvijezde GJ1214 udaljene od Zemlje četrdesetak svjetlosnih godina kruži planet koji se sastoji od četvrtine stijena i tri četvrtine vode i leda.

U sklopu projekta MEarth, koji rabi osam identičnih 40-centimetarskih teleskopa za pregled oko 2000 zvijezda, tzv. crvenih patuljaka, uočen je planet koji kruži oko 42 svjetlosne godine udaljene zvijezde GJ1214 i koji je dosad najsličniji Zemlji, nešto između Zemlje i "ledenih divova" poput Urana i Neptuna.

No, na tom planetu čiji je promjer 2,7 puta veći od našeg, a ima masu 6,6 Zemalja, površinska je temperatura oko 200 Celzijevih stupnjeva, što je za trećinu više od temperature koju najotporniji mikroorganizmi (oni koji žive u oceanskim vulkanskim pukotinama) mogu izdržati. Uglavnom se sastoji od iznimno dubokih oceana na tvrdoj kori, a na njemu se nalaze uglavnom isti elementi kao i na Zemlji – vodik, helij, dušik, magnezij, kisik, ugljik... Premda je njegova zvijezda oko 3000 puta slabija od našeg Sunca, planet je toliko blizu nje (stoput bliži od Zemlje Suncu, godina mu traje 38 sati) da je mnogo vreliji od našeg.

- I pored visoke temperature, izgleda da je to vodeni svijet – kaže diplomac na Harvard-Smithsonianu Zachory Berta koji ga je otkrio.
- Mnogo je manji, hladniji i Zemlji najviše nalik od svih ranije otkrivenih egzoplaneta.

David Charbonneau, šef projekta MEarth, posebno naglašava koliko je btno da je taj planet otkriven promatranjem običnim teleskopima, kakvi su dostupni i amaterima:

- To znači da ga svatko sa sličnim teleskopom i dobrom kamerom može također uočiti. Studenti širom svijeta sa mogu proučavati tu "superzemlju". Budući da je tako blizu zemlje, teleskop Hubble trebao bi biti u stanju uočiti atmosferu i odrediti od čega se sastoji. Time će to postati prva "superzemlja" s potvrđenom atmosferom – makar ta atmosfera ne bi odgovarala životu kakav mi poznajemo.

Nakon otkrivanja, pokrenute su i ankete za davanje imena novom planetu GJ1214b, a zasad u znanstvenim krugovima najviše glasova ima opcija Sagan, po slavnom astronomu i popularizatoru znanosti Carlu Saganu.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
15:27 17.12.2009.

Oće li primat izbjeglice na Saganu ? Nek me prime prvog ovdje nemam plana, kuće, stana, životnog elana ni volana da vozim ovdje mi je neugodno al tamo ću da prosim...

MR
mrmljenko
15:32 17.12.2009.

pvo rečenica u kojoj se tvrdi da je veći i vreliji od Zamlje, a onda malo niže ovo: \"- Mnogo je manji, hladniji i Zemlji najviše nalik od svih ranije otkrivenih egzoplaneta.\" - daj se odlučite kakav je ili bolje poradite na domačoj zadaći i prevedite članke kako treba.

DR
dreamteam
16:03 17.12.2009.

Ajmo poslati sve nase politicare na tu planetu.Oni ce sigurno uspijeti prezivjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije