PREVOZIO 600 PUTNIKA

Otkriven uzrok kvara trajekta Oliver zbog kojeg je kasnio šest sati: 'Sustav Jadrolinije je stabilan'

Trajekt Oliver u kasnim satima uplovio je u Luku Split
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/4
26.07.2024.
u 12:56

Sustav Jadrolinije je stabilan, a razdoblje turističke sezone je oduvijek bilo najveći izazov s preko 600 polazaka brodova dnevno. Problemi se, kaže Sopta, rješavaju promptno, što je jučer dokazala posada broda Oliver, koja je detektirala problem i dovezla brod do luke.

Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta izvijestio je u petak da je tehnički problem na trajektu Oliver bio uzrokovan kvarom izmjenjivača topline kompresora zraka, zato je dolazilo do pregrijavanja motora, što je izazvalo zastoj broda s više od 300 putnika i kašnjenje od šest sati. "Čim je ustanovljen uzrok, sustav je prebačen na drugi kompresor te je nakon ozračivanja sistema brod nastavio s plovidbom", priopćio je  Sopta i izrazio žaljenje radi neugodnosti prouzročenih putnicima.

Ustvrdio je kako se problem s Oliverom nestručno i nekompetentno komentira u medijskom prostoru, naročito u kontekstu generatora u nuždi, sa čime uzrok problema nema veze. Sustav Jadrolinije je stabilan, a razdoblje turističke sezone je oduvijek bilo najveći izazov s preko 600 polazaka brodova dnevno. Problemi se, kaže Sopta, rješavaju promptno, što je jučer dokazala posada broda Oliver, koja je detektirala problem i dovezla brod do luke.

VEZANI ČLANCI

Naglasio je kako su rezultati poslovanja odlični, a trenutno se Jadrolinija nalazi u snažnom investicijskom ciklusu, kojim je omogućeno uključivanje brodova većih kapaciteta na ključnim linijama, čime su znatno smanjene gužve u sezoni. "Ukupni promet Jadrolinije raste za gotovo četiri posto u odnosu na rekordnu 2023. godinu. U suradnji sa sindikalnim partnerima potpisali smo nakon 20 godina Nacionalni kolektivni ugovor za pomorce, a pred potpisom smo i Kolektivnog ugovora za kopno, istaknuo je Sopta u priopćenju.

Trajekt Oliver isplovio je u četvrtak u 10,30 sati iz Splita, a uplovio u Velu Luku u predvečernjim satima u pratnji tegljača, koji je upućen iz Splita nakon što je Oliver zbog kvara stao nekoliko milja od Vela Luke. Koordinatorica Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Jelena Ivulić rekla je kako sigurnost 340 putnika i posade nije bila dovedena u pitanje. Brod je star 27 godina, kupljen je ove godine za 12 milijuna eura, pri čemu je još 2,7 milijuna eura utrošeno na remont. Prije nego što ga je Jadrolinija kupila, plovio je u Grčkoj pod imenom Hermes, a u Hrvatskoj je zaplovio 20. svibnja, nakon remonta u brodogradilištu Viktor Lenac.

Komentara 2

FR
frane19
13:29 26.07.2024.

Rashladnike zraka, a i ostale rashladnike, treba redovito čistiti. To je jedan od poslova strojara.

RU
Ruler
18:46 26.07.2024.

Ovdje se sigurno ne radi o neodrzava ju, stvar je u dizajnu izmjenjivaca topline kod kompresora, najvjerovatnije se radi o cijevima kroz koje prolazi stlaceni zrak koje su hladjene vodom koja je dio centralnog rashladnog sustava. Prilikom puknuca cijevi- komprimirani zrak prelazi na stranu rashladnog medija i stvara zracni dzep koji onemogucava dotok vode privjesenim pumpama rashladne vode na motorima - zbog cega dolazi do rapidnog porasta temperature na motorima- koji onda idu u shut down iz sigurnosnih razloga. Takav sistem hladjenja je prisutan i kod kompresora zraka novije generacije i vrlo je nepouzdan, Hatlapa je jedan od poznatijih proizvodjaca koji koriste takav sistem izmjenjivaca topline kod kompresora, tzv cooling nest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije