POSEBNOST SLAVONIJE

Ovdje se nalazi najduža ulica u Hrvatskoj: Ima preko 600 kućnih brojeva, a spaja tri županije

Foto: Google Maps
1/2
08.10.2023.
u 14:10

Upravo ulica braće Radić nalazi se u općini Strizivojna, a sadrži više od 600 kućnih brojeva koji se protežu na osam kilometara, kao i više od 200 svjetiljki javne rasvjete

Osim brojnih svojih bogatstava, Slavoniju krasi još jedna posebnost: tamo se nalazi najduža ulica u cijeloj Hrvatskoj. Upravo ulica braće Radić nalazi se u općini Strizivojna, a sadrži više od 600 kućnih brojeva koji se protežu na osam kilometara, kao i više od 200 svjetiljki javne rasvjete.

Osim toga, čak 70 posto stanovništva te Općine živi upravo u toj ulici

Foto: Google Maps

Kako prenosi Putnikofer, ta je ulica asfaltirana 1981. godine, no taj naziv nosi od 1945. Inače, ranije smo pisali kako je za vrijeme Austrougarske ta ulica bila sastavni dio carskog puta Zagreb - Zemun te su njime prolazile poštanske kočije. Želi li osoba s jednog kraja ulice doći na drugi, za to će pješice potrošiti čak sat i pol. 

- Dovoljno vam je doći u Strizivojnu i provozati se autom od njezina početka do posljednjeg kućnog broja 622. Tako ćete se najbolje i sami uvjeriti koliko je dugačka – ispričala nam je tada zaposlenica u općinskoj upravi koja je i sama stanovica te ulice. 

POVEZANI ČLANCI:

Osim toga, njena velika zanimljivost je i to što spaja Vrpolje u Brodsko-posavskoj županiji i Mikanovce u Vukovarsko-srijemskoj. 

- Neki ljudi iz drugih mjesta zagledaju se u daljinu i sa čuđenjem primijete kako je ravna dokle pogled seže. Onda me pitaju koliko je dugačka i ima li uopće kakvih zavoja. Ja im odgovaram da je potpuno ravna – ispričao je ranije mještanin Perica Burazin.

>> VIDEO Povlače se lakovi za nokte, šljokice, sjajila: Trgovci pripremaju velike rasprodaje

Komentara 10

WI
wice
14:36 08.10.2023.

Kaštela, ulica Dr. Franje Tuđmana?

AC
acer7
14:55 08.10.2023.

To nije posebnost Slavonije, nego sramota Slavonije. Naselja se trebaju širiti u širinu a ne u dužinu. Srećom zakonom je zabranjeno, no ostale su posljedice.

DA
dalmatimun
11:53 09.10.2023.

čuo sam da je u vrijeme bivše države najduža ulica bila Petrinjska u ZG

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije