RENESANSNI FESTIVAL

Ove godine festival bi trebao porušiti sve rekorde. Dođite i vi

'1.09.2012., Koprivnica - Drugi dan povijesno-kulturne manifestacije Renesansni festival na gradskim bedemima. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
1/3
27.08.2013.
u 14:00

Prvi put na koprivničkoj manifestaciji neće biti plastike, jest će se iz drvenih tanjura, piti iz keramičkih krigli

Samo dva dana ostala su do početka 8. Renesansnog festivala na koprivničkim bedemima, najveće povijesno-turističke manifestacije u Hrvatskoj i ovog dijela Europe.

- Ove godine festival bi trebao porušiti sve rekorde, od broja izvođača i atrakcija, dužine trajanja gomile programa, a nadamo se onda i broja posjetitelja. Iz godine u godinu dolaze nam u sve većem broju, što nas posebno veseli - izjavio je kapetan i šef gradske Turističke zajednice Renato Labazan.

Bajkovito doba

Dodao je da se zato već mjesecima silno trude da na ostacima velebne, protuturske renesansne utvrde, pretežito zemljane, pripreme svu infrastrukturu koja bi nas sve zajedno na uvjerljiv način teleportirala u to davno, gotovo zaboravljeno vrijeme.

- Možda se to nekome čini mračno doba kasnog srednjeg vijeka pa i renesanse, ali sigurno romantičnog i bajkovitog. Želja nam je da sve one posjetitelje koji dođu ne ostavimo ravnodušnima i da ih pokušamo vratiti u to doba, da se barem na trenutak opuste i zaborave današnju, turobnu svakodnevicu - kazao je Labazan.

Posjetitelje osim brojnih viteških skupina iz zemlje i inozemstva, svirača i plesača, coprnica, gubavaca i kmetova, prikaza srednjovjekovne borbe, radionica starih zanata i štošta drugog, ove godine očekuje i glavna tema - srednjovjekovno pivarstvo. Moći će kušati jedinstveno pivo u svijetu - pivo od koprive, a zanimljivo je i da će festival prvi put biti bez plastike. Sva pića tako će se konzumirati iz keremičkih krigli, koje u turističkoj zajednici sami prave i iznajmljivat će se po cijeni od 10 i 25 kuna, a srednjovjekovni specijaliteti će se kušati iz drvenih tanjura.

Ulaz besplatan

Kraljevski kuhar Zdravko Sedlanić za ovogodišnju gozbu priređuje mu pečeno meso divljači u kosanoj masti, roladu od kopuna s keljom u umaku od kestena i kadulje, kunić na ražnju mariniran s goruščicom i anisom i u umaku od brusnice, patku s koprivom u soku od divlje naranče i mediteranskog bilja... Posjetitelji će moći kušati i vepra, vola i brojna jela od koprive.

Ulaz na svih pet dana festivala je besplatan. Parking se u subotu i nedjelju, udarne dane, naplaćuje 10 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije