Priprema za zimske uvjete

Ove predmete morate imati u svom automobilu tijekom nadolazećih mjeseci

zimski uvjeti na cestama
Foto: Envato Elements
1/6
08.10.2024.
u 13:50

Nije dovoljno samo redovno održavati vozilo već i opremiti ga sigurnosnim kitom koji će vam pomoći da se izvučete iz svake nepredviđene situacije.

Zima unosi poseban ugođaj u vožnju – snijeg, svjetlucavi pejzaži i miris hladnog zraka, no istovremeno donosi i skliske ceste, smanjenu vidljivost i nepovoljne uvjete koji itekako utječu na sigurnost u prometu. Statistike potvrđuju da se tijekom zime broj prometnih nesreća značajno povećava – u odnosu na 2022. godinu, zabilježeno je čak 6,3 posto više nesreća, odnosno 2043.

Ovi brojevi jasno pokazuju koliko je važno pripremiti se za vožnju u zimskim uvjetima. Ne radi se samo o dodatnoj pažnji u vožnji već i o opremi koja vam može spasiti dan. Bilo da planirate putovanje u planinske krajeve ili se samo vozite kroz grad, osnovni sigurnosni kit postaje neophodan dio svake vožnje. Iako se možda čini da su neki od ovih predmeta suvišni, kada se nađete u nevolji, postaju zlata vrijedni.

Foto: Envato Elements

Lanci za snijeg

Lanci za snijeg neizostavan su dio opreme ako planirate putovanja u planinske krajeve ili regije s jakim snježnim padalinama. Bez njih, vožnja po snijegu može postati gotovo nemoguća, a na nekim su cestama tijekom zime i propisani zakonom. Ako ih nemate, lako možete zaglaviti na zaleđenoj cesti, daleko od pomoći. Lanci značajno poboljšavaju vuču i omogućuju vam da vozite čak i kroz guste snježne nanose ili po skliskim padinama. Važno je znati kako ih pravilno postaviti – nemojte čekati trenutak kad zaglavite da učite postavljanje jer tada može biti prekasno. Svakako, prethodno ih testirajte u dvorištu ili na suhom terenu kako biste bili sigurni da znate što radite.

Strugač za led i četka za snijeg

Svako jutro kad vas dočeka sloj leda na vjetrobranskom staklu, strugač za led postaje neprocjenjiv alat. Kvalitetan strugač omogućit će vam da brzo i učinkovito uklonite led s krova, haube i vjetrobranskog stakla kako biste izbjegli opasne situacije na cesti. Ništa nije frustrirajuće kao pokušaj čišćenja zaleđenog stakla rukavicom ili kreditnom karticom, dok vam prsti promrzavaju.

Foto: Envato Elements

Topla deka i dodatna odjeća

Zamislite da vam se automobil pokvari na neprometnoj cesti usred noći, dok temperatura pada ispod nule. U takvim trenucima, topla deka ili dodatna odjeća doslovno va, mogu spasiti život. Držite barem jednu deku u automobilu, a rukavice, kapa i rezervna jakna bit će od velike pomoći ako morate čekati vučnu službu ili pomoć na hladnoći. Zimske noći znaju biti duge, a kad vam nestane topline, čak i kratko čekanje može postati opasno.

Baterijska svjetiljka s dodatnim baterijama

Zimski dani su kratki, a noći dugačke i hladne. Ako vam automobil stane usred noći ili pukne guma na zaleđenoj cesti, biti bez svjetla neugodno je i opasno. Dobra baterijska svjetiljka može vam olakšati popravak i pomoći da jasno vidite što radite, ali i da provjerite što se događa oko vas – bilo da ste na prometnoj cesti ili usred šume. U takvim trenucima, rezervne baterije su neophodne jer ne želite ostati bez svjetla u najgorem mogućem trenutku.

Kutija za prvu pomoć

Kutija za prvu pomoć nije samo zakonska obaveza, već može biti presudna u zimskim mjesecima kada su uvjeti na cesti nepredvidivi i opasniji. Ako se nađete u nesreći, ona vam može pomoći da stabilizirate ozljede dok ne stigne stručna pomoć. Zato je važno provjeriti da je kutija uvijek opremljena osnovnim stvarima – sterilnim zavojima, antisepticima, škarama i zavojima – kako biste bili spremni na svaku hitnu situaciju koja vas može zadesiti na hladnim, skliskim cestama.

Foto: Envato Elements

Kablovi za paljenje

Zima je neprijatelj akumulatora jer hladnoća usporava kemijske procese u bateriji pa se vozilo ponekad jednostavno ne može upaliti nakon hladne noći. Kablovi za paljenje omogućuju vam da dobijete prijeko potrebnu pomoć od drugog vozača i brzo se vratite na cestu, a mogu vas poštedjeti i skupog poziva vučne službe te dugotrajnog čekanja.

Vreća s pijeskom ili solju

Ako ikad zapnete na zaleđenoj cesti ili u snijegu, vreća s pijeskom ili solju može biti vaš izlaz iz neugodne situacije. Posipanje soli ili pijeska ispod kotača pomaže u stvaranju trenja, što je često dovoljno da se vozilo izvuče sa zaleđene površine. Ovaj mali trik može vam uštedjeti sate frustracije i čekanja na vuču.

Foto: Envato Elements

Mala lopata

Čak i ako ste parkirali automobil na mjestu koje je izgledalo sigurno, snijeg može brzo zatrpati vaše vozilo. Mala sklopiva lopata može vam pomoći da očistite snijeg oko kotača ili ispred vozila, omogućujući vam da se lakše pokrenete. Također, korisna je ako zapnete na zaleđenoj cesti – zauzima vrlo malo mjesta u prtljažniku, a samo nekoliko zamaha lopatom može vam osloboditi put.

Termosica s toplim napitkom

Duga zimska putovanja mogu biti iscrpljujuća, a ako se nađete u situaciji gdje morate čekati pomoć, termos boca s čajem ili kavom može vam pomoći da se zagrijete i ostanete fokusirani dok čekate da se situacija riješi.

Foto: Envato Elements

Punjač za mobitel

Zaglavili ste na zabačenoj cesti, a vaš mobitel je na 5% baterije i samo što se ne ugasi. U takvim trenucima punjač za mobitel postaje jedini spas. Kako biste izbjegli potencijalne probleme, pobrinite se da uvijek imate autopunjač kako biste mogli pozvati pomoć ili pratiti GPS putanju.

GPS uređaj ili aplikacije za praćenje ceste

U zimskim uvjetima ceste se često zatvaraju ili postaju opasne zbog snijega i leda. GPS uređaji i aplikacije poput Google Mapsa u stvarnom vremenu pružaju informacije o stanju na cestama, prometnim gužvama ili zatvorenim cestama. Ovo je iznimno korisno kako biste izbjegli opasne dionice puta i stigli sigurno na svoje odredište.

Zimska putovanja mogu biti izazovna, ali uz pravu pripremu i opremu hladni mjeseci neće vas spriječiti da sigurno i ugodno stignete na svoje odredište.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije