UŽIVO: POKUŠAJ ATENTATA

Oglasio se Trump, cure novi detalji o napadaču. 'Nije pokazivao puno emocija prilikom uhićenja'

Foto: Reuters/Pixsell
1/7
Autori: vecernji.hr, Hina
16.09.2024.
u 11:05

Svjedok je vidio napadača i uspio fotografirati njegov automobil i registarske tablice, što je dovelo do toga da su ga šerifovi zamjenici uočili i zaustavili u susjednom okrugu

*Novi pokušaj atentata izveden na Donalda Trumpa na njegovim golf terenima u Palm Springsu
*Napadač je trenutno u pritvoru
*Trump se oglasio nakon pokušaja napada
*Otkriven identitet napadača

Tijek događaja:

11:02 - Francuska novinska agencija AFP prije dvije godine je u Ukrajini intervjuirala Ryana Wesleya Routha, osumnjičenog za pokušaj atentata na Donalda Trumpa, koji je ondje podržavao obranu od ruske agresije. CNN i CBS su izvijestili da je Routh građevinar s Havaja. Ima podeblji policjski dosje koji se proteže kroz nekoliko desetljeća i redovito objavljuje članke o politici i aktualnim događajima, ponekad kritizirajući Trumpa. Routh je proukrajinski aktivist i vipekratno je izražavao podršku Ukrajini nakon ruske invazije.

>> VIŠE OVDJE


10:50 - Osumnjičeni za napad Ryan Routh bio je smiren prilikom uhićenja, progovorio je o detaljima drame koja se dogodila u Palm Springsu lokalni policajac. Routh je pokazivao malo emocija, iako se sumnja da je nekoliko trenutaka nakon planirao zapucati na predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

- U automobilu je bio jedan vozač, on je sad u pritvoru - kazao je šerif William Snyder, dodajući kako je bio ''relativno smiren'' i ''nije pokazivao puno emocija''. - Ni u jednom trenutku nije pitao zbog čega ga privodimo. Bio je okružen dugim cijevima, plavim svjetlima, puno toga se događalo. Ni u jednom trenutku nije ništa pitao - objasnio je.


10:03 - Kasno u nedjelju, agenti Tajne službe i Državne sigurnosti pretražili su bivši dom osumnjičenika u Greensborou u Sjevernoj Karolini. Reutersov svjedok razgovarao je sa susjedom, koji je potvrdio da je bivši vlasnik Ryan Routh. Šerif okruga Palm Beach Ric Bradshaw je rekao da je agent Tajne službe koji je štitio Trumpa vidio puščanu cijev kako viri iz grmlja oko 365 do 460 metara od bivšeg predsjednika dok su tragali za potencijalnim prijetnjama prije njegova golfa.

Agenti su se uhvatili u koštac s napadačem, ispalivši najmanje četiri metka oko 13,30 u nedjelju. Napadač je tada ispustio pušku, ostavio dva ruksaka i druge stvari te pobjegao crnim automobilom Nissan. Šerif je rekao da je svjedok vidio napadača i da je uspio fotografirati njegov automobil i registarske tablice prije nego što je pobjegao. Šerifovi zamjenici u susjednom okrugu Martin uhitili su osumnjičenika na autocesti I-95 oko 65 km od golf terena. Voditelj Fox Newsa Sean Hannity rekao je da je razgovarao s Trumpom i Steveom Witkoffom, njujorškim investitorom u nekretnine i dugogodišnjim Trumpovim prijateljem koji je s njim bio na golf terenu.

"Bili su na petoj rupi. I način na koji je Steve to opisao, način na koji je to opisao predsjednik, obojica su imali potpuno istu priču, a to je da su čuli pop pop, pop pop," rekao je Hannity. Tajna služba "nasrnula je na predsjednika, pokrivala ga", dodao je.


9:45Ryan Wesley Routh (58), osumnjičenik za pokušaj atentata na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, glasao za Trumpa 2016. godine, a nekoliko godina kasnije ga nazivao "prijetnjom demokraciji."

>> VIŠE OVDJE


8:44 - FBI je objavio da istražuje pucnjavu u blizini bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u nedjelju kao nešto što se čini kao osujećeni atentat. Trumpov izborni stožer rekao je da je republikanski predsjednički kandidat na sigurnom nakon što su na Floridi ispaljeni pucnji "u njegovoj blizini". Glasnogovornik američke tajne službe također je potvrdio da je Trump na sigurnom nakon pucnjave kod njegova terena za golf. Američka Tajna služba uočila je cijev oružja kako viri iz ograde golf terena, rekao je šerif okruga Palm Beach Ric Bradshaw na konferenciji za novinare. Osumnjičenik je bio oko 270 do 450 metara udaljen od Trumpa, koji je u to vrijeme igrao golf, rekao je.

Tajna služba je pucala na osumnjičenog, rekao je glasnogovornik Rafael Barros. Bradshaw je rekao da nije jasno je li muškarac ispalio koji hitac. Osumnjičenik je pobjegao s mjesta događaja, ali ga je privela lokalna policija, koja je pronašla jurišnu pušku AK-47 s teleskopskim nišanom i kameru u grmlju na mjestu događaja, rekao je Bradshaw.


7:30 - Donald Trump se oglasio na svojoj društvenoj mreži Truth Social nakon novog pokušaja atentata, te zahvalio svima na brizi i dobrim željama. 

- Ovo je zasigurno bio zanimljiv dan! - poručio je Trump, pa zahvalio i vlastima i osiguranju koje je odradilo dobar posao. ''Posao koji su odradili je izvanredan. Jako sam ponosan što sam Amerikanac!'', dodao je velikim slovima.

A screengrab shows Republican presidential nominee and former U.S. President Donald Trump's first post on his Truth Social account following what the FBI said was an apparent assassination attempt on Trump in Florida, September 15, 2024. Social Media/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. Photo: SOCIAL MEDIA/REUTERS
Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS


6:30 - Objavljeno je ime osumnjičenog za pokušaj atentata na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. New York Times i Fox News Channel objavili su da se radi o 58-godišnjem Ryanu Wesleyu Routhu s Havaja. Napadač je uhićen, a kako je u nedjelju priopćio FBI, republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je na sigurnom nakon pokušaja atentata pokraj njegova terena za golf u West Palm Beachu na Floridi. Washington Post je objavio da je Trump igrao golf na terenu kada se incident dogodio. 

Šerif okruga Palm Beach rekao je na tiskovnoj konferenciji da je napadač bio u grmlju uz golf teren kad su agenti tajne službe, koji su provjeravali teren ispred Trumpa, uočili puščanu cijev.  Agenti su na njega zapucali, a on je odbacio automatsku pušku nalik AK-47, dva ruksaka i druge stvari te pobjegao crnim automobilom Nissan. Svjedok je vidio napadača i uspio fotografirati njegov automobil i registarske tablice, što je dovelo do toga da su ga šerifovi zamjenici uočili i zaustavili u susjednom okrugu. "Trenutno je u pritvoru", rekao je Ric Bradshaw, šerif okruga Palm Beach.

Trump je sklonjen na sigurno čim je uočen napadač. On je poslije sam objavio na društevnim mrežama da je dobro. Neimenovani policijski dužnosnik kazao je da je Trump bio 300 do 400 metara udaljen od napadača, odnosno jednu ili dvije rupe na golf terenu. Trump je ozlijeđen u pokušaju atentata u Pennsylvaniji 13. srpnja, što je postavilo mnoga pitanja o zaštiti predsjedničkih kandidata uoči izbora 5. studenoga. Bijela kuća je u priopćenju rekla da su predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris obaviješteni o incidentu i da im je laknulo kad su znali da je Trump na sigurnom.

1/16

Komentara 30

PV
prcko.vita
08:04 16.09.2024.

Bilo bi šteta da ode od metka, takav lopov bi trebao da trune dugo dugo godina u Američkom strogom zatvoru.

JM
j@mbr@
09:50 16.09.2024.

ocito se drugacije ove muppet lutke ne moze maknuti

SK
SkvikiZg
06:54 16.09.2024.

Svaki put kad mu padne podrška neko neko ga pokuša upucati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije