Luksuz ili pametna odluka?

Ovo je jedna od najvećih zabluda o životnom osiguranju u koju vjeruje veliki broj Hrvata

HUO
Foto: Marko Jurić/PIXSELL
1/4
23.10.2024.
u 08:00

Ako imate kredit i dugove, ili jednostavno želite biti sigurni da će vaši voljeni biti financijski zbrinuti, sada je pravo vrijeme da razmislite o polici životnog osiguranja

Razmišljate li ikada o tome što će se dogoditi kada vas jednog dana više ne bude? To je tema koja može biti teška, ali je također izuzetno važna. Prirodno je da mnogi od nas izbjegavaju takve misli, jer volimo vjerovati da imamo dovoljno vremena na raspolaganju za ostvarenje svih naših ciljeva, planiranje budućnosti i brigu o voljenima. No, u svemu tome obično smetnemo s uma da život često ima drugačije planove i iznenadi nas upravo onda kada to najmanje očekujemo. Nepredvidivi trenuci ne biraju niti vrijeme niti mjesto, a njihove posljedice nisu samo emocionalne, već vrlo često i financijske prirode. Računi, krediti, školovanje djece – svi ti troškovi ne nestaju s nama. Kada se suočimo s onim neizbježnim, postavlja se pitanje: kako će se snaći naši najbliži? Hoće li imati dovoljno sredstava da prebrode prve mjesece ili čak godine?


Životno osiguranje: Luksuz ili pametna odluka?

Mnogi misle kako je životno osiguranje skupocjeno, luksuz koji si samo rijetki mogu priuštiti, ali stvarnost je zapravo potpuno drugačija. Recimo, osnovne police za osobu u tridesetima kreću se oko 30-ak eura mjesečno, što je često manje od onoga što neki od nas potroše na svakodnevne sitnice – kavu u gradu, brzinski ručak ili odlazak u kino. Osim toga, jedna od prednosti ugovaranja životnog osiguranja svakako je mogućnost plaćanja sukladno vašim financijskim mogućnostima ali i dinamikom koja vama odgovara – mjesečno, kvartalno, polugodišnje ili godišnje. Unatoč tomu, mnogi građani Hrvatske i dalje nisu upoznati s prednostima životnog osiguranja pa su stope ugovaranja ove vrste osiguranja čak sedam puta niže nego u ostatku Europske unije.

Zato u nastavku donosimo razloge zbog kojih bi vam životno osiguranje moglo biti jedna od najvažnijih odluka koju ćete donijeti – i to možda već danas.


1. Ne znamo što nosi budućnost

Život je nepredvidljiv, a često nemamo kontrolu nad svim situacijama koje nas snađu niti itko od nas može predvidjeti što mu donosi sutrašnji dan. Kada se suočimo s nečim neočekivanim, poput bolesti ili nezgode, važno je znati kako postoji mehanizam koji nam može pomoći da naša obitelj bude zaštićena i spremna nositi se s teškim financijskim teretima, kao što su nepodmireni dugovi, pogrebni troškovi ili troškovi školovanja djece. Stoga bi klasično ili mješovito životno osiguranje moglo biti dobra opcija za sve one koji žele osigurati financijsku sigurnost i dobrobit svoje obitelji.

Foto: Shutterstock

U slučaju najgoreg scenarija, osigurana svota, ili iznos koji će obitelj primiti u slučaju smrti osigurane osobe, utvrđuje se na temelju nekoliko važnih faktora. Ovi faktori uključuju dob, zanimanje, zdravstveno stanje te eventualne hobije ili sportove kojima se osigurana osoba bavi. Zanimljivo je da čak i dvije osobe iste dobi, koje zaključuju policu životnog osiguranja na isti iznos premije i za isto vremensko trajanje, mogu imati različite osigurane svote u slučaju smrti. Ukoliko je rizik od oboljenja ili stradavanja jedne osobe veći, mjesečna premija također će biti veća.

S druge pak strane, mješovito životno osiguranje ne samo da osigurava isplatu obitelji u slučaju smrti, već također može poslužiti i kao oblik štednje, jer po isteku police osiguranik dobiva ugovorenu svotu uvećanu za potencijalnu dobit.


2. Starost dolazi brže nego što mislimo

Kada smo mladi, mirovina se čini kao daleka budućnost, ali kako vrijeme prolazi, sve više brinemo o tome hoćemo li imati dovoljno sredstava za normalan život kada prestanemo raditi. Upravo zbog toga važno je već sada razmišljati o dodatnom prihodu u starosti. Rentno životno osiguranje omogućuje nam da osiguramo mjesečnu rentu kada dođe vrijeme za mirovinu. Bez obzira na to koliko se starost činila dalekom, ovaj dodatni izvor prihoda može biti ključan za kvalitetniji život u zrelim godinama. Kada osiguranje istekne, korisniku se isplaćuje ugovorena mjesečna renta, kao dodatan i alternativni izvor prihoda, a u slučaju da korisnik ne doživi isplatu, mjesečnu rentu moguće je i naslijediti.

Foto: Shutterstock

Mislite na sigurnije sutra

Kako bi se podigla svijest o financijskoj pismenosti građana na području osiguranja i kulturi osiguranja općenito, Hrvatski ured za osiguranje provodi projekt SIGURNIJE SUTRA, koji već četvrtu godinu zaredom ima za cilj educirati građane i potaknuti ih na bolje financijsko upravljanje. Važno je imati na umu da životno osiguranje trebate ugovoriti dok još nemate neposrednu potrebu za njim – jer kada vam zatreba i postane hitno, moglo bi biti prekasno.

Više informacija možete doznati na WEB stranici ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram.


 

3. Dugoročno ulaganje u budućnost

Svi mi pokušavamo i želimo pronaći učinkovit način za povećanje vlastitih financija, no ulaganja često nose određene rizike i zahtijevaju puno znanja. Ako želite ulagati, a pritom biti sigurni, investicijsko životno osiguranje može biti odgovor na potrebu i idealno rješenje. Ulaganje u investicijske fondove pruža priliku za veći prinos, a istovremeno ste osigurani u slučaju nečega nepredviđenog. Važno je pritom istaknuti da dobit iz ovakve police može biti prilično visoka, ali, realno gledano, može ići i u drugom smjeru budući da se može dogoditi i pad vrijednosti kapitala u koji se ulaže, što ovisi o brojnim kretanjima na promjenjivom tržištu kapitala. Što prije krenete s ulaganjem, veće su šanse za ostvarivanje značajnih dobitaka u budućnosti.

U razgovoru između Ivana Šarića i Ivanke Jurčević, stručnjakinje za životna osiguranja, koji je snimljen u okviru kampanje projekta SIGURNIJE SUTRA, otkrijte više o osnovnim vrstama životnih osiguranja i njihovim prednostima te doznajte što točno označava termin i pojam „doživljenje“.


4. Što ste mlađi, to je povoljnije

Jedna od najvećih zabluda jest ta da životno osiguranje trebate tek u kasnijim godinama života. Istina je, međutim, da je najbolji trenutak za ugovaranje ove vrste osiguranja onda kad ste mladi i zdravi jer premije za životno osiguranje rastu s godinama i eventualnim zdravstvenim problemima. Što ste mlađi, to su uvjeti osiguranja bolji i pristupačniji. Čekanjem riskirate više troškove, ili, u najgorem slučaju, gubitak mogućnosti da uopće ugovorite osiguranje ako se vaše zdravstveno stanje pogorša.

Foto: Shutterstock


5. Sigurnost za vaše poslovanje

Ako ste vlasnik malog poduzeća ili imate poslovnog partnera, životno osiguranje može biti ključna zaštita i za vaš posao. U slučaju vaše iznenadne smrti, vaši poslovni partneri ili nasljednici mogli bi se suočiti s ozbiljnim financijskim problemima. Polica životnog osiguranja može pomoći u pokrivanju troškova poslovanja, osigurati financijsku potporu partnerima ili omogućiti prijenos poslovanja na nasljednike bez većih poteškoća. Ovo je jedan od aspekata o kojem mnogi vlasnici tvrtki ne razmišljaju, ali može biti ključan za stabilnost poslovanja u teškim vremenima.


6. Mir koji dolazi s osjećajem sigurnosti

Na kraju dana, životno osiguranje nudi nešto neprocjenjivo – mir. Znajući da ste poduzeli sve što je u vašoj moći da zaštitite one koje volite, da osigurate financijsku stabilnost i da im ne ostavite dodatne brige u najtežim trenucima. Životno osiguranje nudi vam mogućnost da poduzmete korake kako bi njihova budućnost bila zaštićena, bez obzira na to što donosi sutra. Životno osiguranje pruža vam mogućnost da poduzmete korake za zaštitu budućnosti vas, vaših najmilijih ili vašeg poslovanja, bez obzira na to što donosi sutra.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije