EVO GDJE SE ČUVA

Ovo je najskuplji poklon kojeg je Tito ikad dobio: Darovao mu ga je Nixon, a tako nešto može se pronaći samo 'izvan planete'

Muzej "Staro selo" u Kumrovcu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
04.09.2024.
u 18:27

Ovi kamenčići imaju procijenjenu vrijednost od nevjerojatnih 500.000 dolara, kako je utvrdila NASA. Kamenčići su Jugoslaviji darovani 1970. godine kao poseban poklon od tadašnjeg predsjednika SAD-a, Richarda Nixona.

Dugogodišnji predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, je tijekom svoje vladavine bio ugledni gost u različitim državama, a često je dobivao i brojne poklone.  Danas se ti isti darovi čuvaju se u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, gdje posjetitelji mogu zaviriti u bogatu zbirku koja obuhvaća sve – od egzotičnih umjetničkih djela do dragocjenih ručno izrađenih predmeta.

No, među brojnim darovima, jedan poklon posebno se izdvaja – četiri mala kamenčića s Mjeseca, donijeta od strane astronauta Neila Armstronga i Baza Oldrina. Ovi kamenčići, koji su stigli u ruke Josipa Broza Tita, danas su dio muzejske zbirke u Beogradu i predstavljaju iznimno vrijedan dio povijesti, piše Žena.blic.rs.

Prema riječima povjesničarke Nevene Kovačević, koja je ovu priču podijelila na Instagram stranici „Putevima srpske povijesti“, ovi kamenčići imaju procijenjenu vrijednost od nevjerojatnih 500.000 dolara, kako je utvrdila NASA. Kamenčići su Jugoslaviji darovani 1970. godine kao poseban poklon od tadašnjeg predsjednika SAD-a, Richarda Nixona.

Kovačević dodaje da su astronauti prije nego što su kamenčići stigli u Jugoslaviju posjetili ovu zemlju, što je bila iznimna čast. Tito je trojici astronauta dodijelio Orden Jugoslavenske zvijezde s lentom, a oni su se potom provozali kroz Beograd u otvorenom automobilu. Posjeta je izazvala veliko uzbuđenje među građanima Beograda koji su izašli na ulice kako bi promatrali ovaj događaj.

Uz kamenčiće s Mjeseca, astronauti su donijeli i zastavu FNRJ koja je putovala s njima na Mjesec i vratila se. Kovačević objašnjava da darivanje kamenčića i posjeta astronauta Jugoslaviji – jedinoj komunističkoj zemlji na njihovoj ruti – odražava jedinstvenu poziciju Jugoslavije tijekom Hladnog rata.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Alcatraz na Jadranu: Pogledajte kako danas izgleda Goli otok, zloglasna Titova kaznionica

Muzej "Staro selo" u Kumrovcu
1/136

Komentara 66

Avatar rubinet
rubinet
19:55 04.09.2024.

Dakle članak se temelji na objavi tzv " putevima srpske istorije". A što Josip Broz ima sa srpskom istorijom? Ništa! Sa zajedničkom,jugoslavenskom poviješću da....Svojataju ga kad im odgovara. Tako svojataju i sva dostignuća jugo športa.

CR
Croissant
20:16 04.09.2024.

Ovdje komentari nestanu brze od novaca u drzavnim firmama.

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
20:19 04.09.2024.

Druže Tito, jabuko sa grane, / ja te berem kad idem na...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije