'MORAMO PODUZETI HITNE MJERE'

Ovo je najtoplije ljeto na sjevernoj polutci ikada: 'Ekstremni događaji bit će intenzivniji, a posljedice razornije'

Autumn weather Sept 6th 2024
Foto: Owen Humphreys/PRESS ASSOCIATION
1/4
06.09.2024.
u 08:56

Prosječna globalna temperatura za ljeto na sjevernoj polutki (od lipnja do kolovoza) 2024. bila je najviša zabilježena, s 0,69 stupnjeva Celzijevih više od prosjeka za ta tri mjeseca bilježenog od 1991. do 2020., prema podacima Copernicusa

Ljeto 2024. bilo je najtoplije na sjevernoj hemisferi otkako postoje mjerenja, objavila je u petak služba Europske unije za klimatske promjene Copernicus. Prosječna globalna temperatura za ljeto na sjevernoj polutki (od lipnja do kolovoza) 2024. bila je najviša zabilježena, s 0,69 stupnjeva Celzijevih više od prosjeka za ta tri mjeseca bilježenog od 1991. do 2020., prema podacima Copernicusa.

"Tijekom posljednja tri mjeseca 2024. godine Zemlja je doživjela najtopliji lipanj i kolovoz, najtopliji dan zabilježen i najtoplije zabilježeno ljeto", rekla je zamjenica direktora službe Samantha Burgess. "Ovaj niz rekordnih temperatura povećava vjerojatnost da će 2024. biti najtoplija godina otkad bilježimo", rekla je. "Ekstremni događaji povezani s temperaturom kojima smo svjedočili ovog ljeta samo će postati intenzivniji, s još razornijim posljedicama za ljude i planet ako ne poduzmemo hitne mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova", upozorava Burgess.

Prosječna europska temperatura tijekom triju ljetnih mjeseci bila je najviša zabilježena, s 1,54 stupnja Celzijusa iznad prosjeka perioda od 1991. do 2020., premašivši prethodni rekord iz 2022. od 1,34 stupnja Celzijusa. Prema izvješću Copernicusa, u zapadnoj i sjevernoj Europi prilike su bile vlažnije od prosjeka. U većem dijelu mediteranske regije i istočne Europe uvjeti su bili suši od prosjeka, što je ponegdje dovodilo i do suše.

Za razdoblje od rujna 2023. do kolovoza 2024. globalna prosječna temperatura bila je 1,64 Celzijeva stupnja viša od predindustrijskog prosjeka, prema podacima Copernicusa. Klimatski servis Europske unije Copernicus redovito objavljuje podatke o temperaturi Zemljine površine, ledenom pokrivaču mora i oborinama. Rezultati se temelje na računalno generiranim analizama koje u obzir uzimaju milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Teroristički napadi, atentat na Putina, ekonomska kriza... Ovo je Baba Vanga predvidjela za 2024.

Autumn weather Sept 6th 2024
1/9

Foto: VL

Komentara 6

AC
acer7
11:33 06.09.2024.

Piše vam lijepo u članku "Tijekom posljednja tri mjeseca 2024. godine Zemlja je doživjela najtopliji lipanj i kolovoz, najtopliji dan zabilježen i najtoplije zabilježeno ljeto" ZABILJEŽENO. jer prije se nije mjerilo i bilježilo.

MA
Marko1111
10:33 06.09.2024.

Geološka arhiva otkriva da je klima na Zemlji varirala otkad planet postoji, s prirodnim hladnim i toplim fazama. Malo ledeno doba završilo je tek 1850. godine. Stoga ne čudi da sada prolazimo kroz razdoblje zagrijavanja.

HO
homofobic
12:04 06.09.2024.

Temperature mjerimo i biljezimo svuda ali objavljujemo sta nam trenutno odgovara! Zivim u Americi centar istocne polovine kontinenta na geografskoj sirini identicnoj gdje talijanska cizma dodiruje Siciliju i kolovoz je tradicionalno vrlo vruc mjesec uz visoke sparine. Ove godine od sparina niti "s" a vrucine danju su bile priblizno kao i obicno ali noci su bile ne svjeze nego h l a d n e !!!!! Jedan tjedan je nocu pa pred jutro bilo 8 do 12 C! Domaci TV i radio meteorolozi su to komentirali neuobicajenim ali nitko nije zazivao ledeno doba ili globalnu zimu. Vrijeme je promjenjivo i seljaka se svijetom. Posljednjih godina imamo daleko manje nevremena s tornadima nego obicno ali izgleda da se to preselilo u Europu. Lokalno europsko vrijeme nemora znaciti svjetski "smak svijeta".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije