Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez promjene na vrhu

Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj, jedno se jako brzo penje na ljestvici

Zadar: S prvim danom nove godine konobaru se može ostaviti napojnica i putem kartice
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/2
02.07.2024.
u 16:08

Prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo je isto u odnosu na lipanj prošle godine, koja su zajedno na godišnjoj razini generirala 1,1 posto rasta broja oglasa.

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u lipnju je na godišnjoj razini porastao za 0,4 posto, čime je prekinut petomjesečni trend njegova pada, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ). "Nakon pet uzastopnih mjeseci godišnje stope pada indeksa, u lipnju je OVI indeks na godišnjoj razini porastao za 0,4 posto. Desezonirani podaci potvrđuju blagi trend rasta i na mjesečnoj razini koji pratimo od travnja, a koji je u lipnju iznosio 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec", istaknuto je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a. 

No, kako napominju EIZ-ovi analitičari, indeks i dalje bilježi pad na polugodišnjoj razini. U prvoj polovini 2024. u odnosu na posljednjih šest mjeseci prethodne godine potražnja za radom je tako manja za 1,6 posto. Prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo je isto u odnosu na lipanj prošle godine - prodavač, konobar, kuhar, skladištar i vozač, koja su zajedno na godišnjoj razini generirala 1,1 posto rasta broja oglasa.

Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u lipnju je zabilježeno u zanimanjima programer, radnik u proizvodnji i zidar, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača, medicinskih sestara i liječnika/stomatologa. Zanimanje koje je napravilo najveći pomak na ljestvici najtraženijih zanimanja je ono medicinske sestre, s 23. mjesta u lipnju lani na 14. mjesto u lipnju ove godine. S druge strane, navodi se u EIZ-ovoj objavi, zanimanja programera i elektrotehničara su na istoj ljestvici pala za čak šest mjesta.

Udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija, a koji je posljednjih mjeseci bio u porastu, u lipnju se stabilizirao na 65,4 posto, dok je udio oglasa s visokom kvalifikacijom blago porastao nauštrb oglasa s niskom kvalifikacijom. Nadalje, udio oglasa u kojima se nudilo zaposlenje na neodređeno vrijeme značajnije je porastao u godinu dana, s 46,8 na 50,9 posto, ponajviše nauštrb ugovora na određeno, čiji je udio u lipnju pao na 38,7 posto.

VEZANI ČLANCI:

Što se geografske raspodjele poslova tiče, dalmatinske županije su imale najveći pozitivan doprinos stopi rasta indeksa, za čak 2,7 postotnih bodova. Visokoj godišnjoj stopi rasta od čak 19,1 posto najviše su pridonijeli oglasi u kojima su se tražili prodavači, kuhari, medicinske sestre, skladištari i serviseri. Središnja Hrvatska rastu ukupnog broja oglasa doprinijela je s 0,4 postotna boda, dok su sjeverni Jadran i istočna Hrvatska zabilježili pad broja oglasa, izvijestio je EIZ.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).

FOTO Pogledajte razorne posljedice nevremena u Bošnjacima: Uništeni krovovi, fasade, razbijeni prozori...

Zadar: S prvim danom nove godine konobaru se može ostaviti napojnica i putem kartice
1/51

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije