Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječnici imaju obavezu

Pacijent mora znati ime doktora koji ga je pregledao

Zagreb: Prvi dan naplate participacije po zagreba?kim bolnicama
Foto: Goran Stanzl/Vecernji list
1/3
09.06.2024.
u 18:22

“Nakon pretrage, htio sam doktora pitati koji je daljnji postupak, ali dok sam se obukao, njega više nije bilo, a ja nisam znao kako se zove pa ga nisam mogao ni potražiti, što nije u redu”, iskustvo je jednog pacijenta

Pacijent mora znati koji ga je liječnik pregledao ili mu napravio pretragu i liječnici imaju obavezu predstaviti se pacijentu odnosno nositi identifikacijske iskaznice na vidljivom mjestu kako bi pacijent vidio tko je doktor i koje je točno specijalnosti. U suprotnom, premda mnogi toga nisu ni svjesni, postupaju neetično. Neki su se pacijenti žalili što nisu imali priliku doznati identitet doktora koji ih je pregledao, zbog čega je reagiralo Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK).

“Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK) susreće se s pritužbama pacijenata na neetičnost liječnika zbog toga što im identitet liječnika koji za njih skrbi ostaje nepoznat. Iz komunikacije s liječnicima čini se da nisu svi upoznati s našom obvezom da se pacijentima predstavimo i da nosimo identifikacijske kartice. Ovime skrećemo pozornost na takav propis, sadržan u odredbi Zakona o zaštiti prava pacijenata”, stoji u kratkom tekstu objavljenom u najnovijem broju Liječničkih novina pod naslovom “Zakon nas obvezuje upoznati pacijente za koje skrbimo sa svojim identitetom”.

Povjerenstvo se pritom pozvalo na Zakon o zaštiti prava pacijenata, koji u članku 12. navodi: “Pacijent ima pravo biti upoznat s imenima te specijalizacijom osoba koje mu izravno pružaju zdravstvenu zaštitu.”

VEZANI ČLANCI:

Citirali su i 4. članak Zakona o zdravstvenoj zaštiti: “Zdravstvena zaštita u smislu ovog zakona obuhvaća sustav društvenih, skupnih i individualnih mjera, usluga i aktivnosti za unaprjeđenje zdravlja, sprječavanje bolesti, rano otkrivanje bolesti, pravodobno liječenje te zdravstvenu njegu, rehabilitaciju te zdravstvenu skrb.”

– Želimo upoznati liječnike s ovom odredbom radi primjerenije i etičnije zdravstvene skrbi naših bolesnika. Time ujedno izbjegavamo biti dionici etičkih postupaka pred etičkim povjerenstvom – poručili su kolegama liječnici iz strukovnog etičkog povjerenstva.

Inače, često ne znamo kod kojeg smo doktora obavili određenu pretragu već na to pitanje odgovaramo primjerice: “Kod neke mlade doktorice” ili “Kod nekog starijeg doktora”. Katkad bi pacijent htio zahvaliti liječniku, istaknuti njegovu stručnost ili pak požaliti se na njegovu komunikaciju, ali mu je to onemogućeno ako ne zna o kome je riječ. “Nakon pretrage, htio sam doktora pitati koji je daljnji postupak, ali dok sam se obukao, njega više nije bilo, a ja nisam znao kako se zove pa ga nisam mogao ni potražiti, što nije u redu”, iskustvo je jednog pacijenta.

 

FOTO/VIDEO Hrvatski piloti spašavali život djevojčici iz Dubrovnika: Helikopterima je prebacili do Zagreba 
Zagreb: Prvi dan naplate participacije po zagreba?kim bolnicama
1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije