Bolesnici žrtve

Pacijenti zbog njih invalidi, a liječnici se svađaju i viču

kbc rebro
Foto: Arhiva VL
1/6
Autor
Sonja Hoffman
01.09.2012.
u 10:17

Mirjanu Generalić operirali su i dr. Muljačić i prof. Dovžak-Bajs, a nakon njihovih intervencija morala je na još jednu operaciju

Nakon što je u javnost procurila interna bolnička fotografija kirurginje Ivane Dovžak-Bajs iz Traumatološke bolnice, na kojoj je u operacijsku salu ušla nepropisno odjevena, dr. Vladimir Slaviček iz bolničkog sindikata upozorava: – Profesorica je u salu ušla dati savjet, a riječ je o osvetničkom pohodu pojedinaca bliskih bivšem ravnatelju klinike Anti Muljačiću.

Između liječnika

A da sukob dr. Muljačića i prof. I. Dovžak-Bajs uistinu postoji, svjedoči i njihova pacijentica Mirjana Generalić (64) koja je 2008. godine u tu bolnicu otišla operirati kuk. Ništa ne sluteći našla se, kaže, u sredini sukoba dvaju liječnika i – ostala invalid.

– U studenom 2008. godine na operaciju kuka otišla sam kod prof. I. Dovžak-Bajs – kaže M. Generalić. Prvi sukob liječnika dogodio se dva dana nakon zahvata, kad je dr. Muljačić tijekom vizite odlučio da će joj drenove iz rane izvaditi drugog jutra.

– Doktorica Dovžak-Bajs u moju se sobu vratila nakon vizite, ljutita i s konstatacijom da neće njoj Muljačić određivati što da radi i drenove mi odmah iščupala golim rukama – kaže M. Generalić. Već u siječnju 2009. kuk je iskočio iz ležišta, pa je M. Generalić ponovo završila u Traumi, gdje joj je I. Dovžak-Bajs savjetovala novu operaciju No, uoči operacije u sobu joj je došao neki liječnik s odjela.

– Rekao je da mi Muljačić poručuje da ne pristanem na operaciju kod I. Dovžak-Bajs te da se javim se njemu – tvrdi M. Generalić.

Treća operacija

Muljačić ju je operirao 18. svibnja 2009. godine, no iako ju je "sakrio" na drugi odjel, I. Dovžak-Bajs doznala je da je u bolnici te se na nju izvikala u sobi, pred pacijentima. Ni nakon druge operacije stanje s nogom nije bilo bolje. Nije imala izbora nego otići u KBC Zagreb. Liječnici na Šalati bili su, kaže M. Generalić, šokirani kada su vidjeli RTG snimku njezina kuka i rekli da takvu "instalaciju" nisu nikada vidjeli.

– Operirao me prof. Domagoj Delimar, a da bi popravio štetu i uspostavio gibljivost noge, morao je mijenjati cijeli gornji dio proteze, ali i transplantirati mi kost jer su svi "šarafi" ostavili rupe koje je trebalo popuniti – istakla je M. Generalić. Dodala je i da to što je invalid teško podnosi i da je žalosno da zbog sukoba liječnika stradavaju pacijenti.

Pacijentica ima i drugih problema

Dr. Muljačić poručuje da pacijentica osim s kukovima ima i drugih problema, a govorkanja da su on ili "njegovi ljudi" diskreditirali kolegicu ne stoje.

– Profesorica je osoba za sebe, a ja sam joj omogućio da postane šefica Poliklinike pa ako u mene sumnja, onda i ona ima neku patologiju ličnosti – rekao je. Komentar prof. I. Dovžak -Bajs nismo dobili, samo je preko ravnateljstva KBC-a Sestre milosrdnice poručila da nije učinila prekršaj, da joj je sve podmetnuto, te da nakon 37 godina staža u Traumatološkoj bolnici i svih pacijenata kojima je pomogla mirno spava.

-Na operaciju ušla nepropisno odjevena i time ugrozila pacijenta

Komentara 23

OB
-obrisani-
10:29 01.09.2012.

...pacijenti, kolateralne žrtve nesuglasica bolničkog osoblja

TM
tesla moj ponos
10:31 01.09.2012.

Teško je biti kirurg. A biti žena kirurg je opasno kad vidim kakve ispade je imala ta žena. Ne znam koliko ima godina ali ja bi zabranio rad ženama kirurzima nakon 40 godine ili bi zabranio specijalizaciju za kirurge. Većina žena stalno prolazi kroz hormonalne stresove iz mjeseca u mjesec a naročito nakon 40. te godine. Nisu niti same svjesne koliko su opasne za sebe i druge. To je samo moje mišljenje i prihvaćam sve minuse!

WO
Wolf23
10:26 01.09.2012.

"Profesorica je osoba za sebe, a ja sam joj omogućio da postane šefica Poliklinike"....Dakle 'on' joj je to omogučio...!!! Svojim, usudio bih se reći skromnim znanjem ona to nikada nebi postala...Isto tako i dotičnom je netko drugi omogučio napredovanje u karijeri, dok on to svojim znanjem nebi nikada ostvario.... Razina znanja naših lječnika je jednaka razini kakvoj posjeduju njihovi kolege u Mozambiku.. Dakle vrlo je oskudna..Tako da na deset kirurga imate jednog koji zna svoj posao...Ostali su tu jer su pripadnici sdp-a ili hdz-a...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije