Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Pad koji se više čuo u Bruxellesu nego u Pragu

27.03.2009.
u 16:07

– Ne morate se brinuti, ova situacija neće imati utjecaj na predsjedanje – uvjeravao je češki premijer Mirek Topolánek europske parlamentarce dan nakon što mu je zastupnički dom tijesnom većinom izglasao nepovjerenje. Auditoriju u Strasbourgu to baš nije djelovalo uvjerljivo, pa je njemački zastupnik Elmar Brok u Topolánekovu padu iščitao novu opasnost za ratifikaciju Lisabonskog ugovora. Poraženog Topoláneka dodatno je “zakucao” Francuz Joseph Daul, zaključivši da “vlada koja predsjeda Unijom i koja je izgubila povjerenje, ne može preuzeti vodstvo”.

Pedeset trogodišnji premijer torpediran je u češkom parlamentu u najosjetljivijem trenutku, usred češkog predsjedanja, uoči velikog summita u Pragu kojem se treba priključiti i američki predsjednik Obama. Njegov pad izoštrio je svu krhkost Unijine upravljačke strukture i pojačao zabrinutost nad pitanjem hoće li Europa smoći snage za nužne unutarnje reforme.

U hrvatskim pristupnim pregovorima, ponašanje češkog predsjedatelja bilo je više nego korektno. Sam je Topolánek nedavno izjavio da bi zaustavljanje širenja EU bila “velika greška, najveća od 90-ih godina, kad je Europska unija tu regiju prepustila sudbini”. Do posljednjeg je trenutka odbijao zahtjeve Ljubljane za odgodom Međuvladine konferencije, držeći tako Sloveniju pod pritiskom. Ali ono što nije pošlo za rukom jakoj Francuskoj, teško da mogu ostvariti Česi. Odvajanje graničnog spora sa Slovenijom od hrvatskih pristupnih pregovora čini se kao da mora pričekati Pahorov pad.

Čehe je na početku predsjedanja prvo dočekala ne samo opća ekonomska nego i teška plinska kriza. Nije bilo vremena za Hrvatsku, a poslije je inicijativu oko hrvatsko-slovenskog spora preuzeo povjerenik za proširenje Rehn. Tu je i za premijera Topoláneka i za potpredsjednika vlade Vondru zapravo ostao ograničen manevarski prostor. No vješto su taj prostor koristili, što se vidjelo kroz način na koji su primirili Britance, Nizozemce i još tri članice, koje su zbog nesretnih topničkih dnevnika inzistirale na prekidu pregovaračkog procesa sa Hrvatskom. Zahvaljujući Česima, to se ipak nije dogodilo.

Nakon bure u privatnom životu (u izvanbračnoj vezi prije nešto manje od 2 godine opet je postao otac), Topolánek je upao i u teški politički vrtlog. S premijerske su ga pozicije pomeli u prvom redu oporbeni socijaldemokrati, ali nije mu lako ni sa svojom strankom, kao ni s teškim euroskeptikom predsjednikom Václavom Klausom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije