Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upaljen meteoalarm

VIDEO Nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Snimke radara pokazuju superćelijsku oluju, jaka tuča već pogodila Sloveniju!

Foto: Čitatelji/DHMZ
1/6
07.06.2024.
u 21:50

Fotografije i snimke nevremena slobodno nam pošaljite na dojavi@vecernji.net.

Brojni Hrvati ovog vikenda uživat će u visokim temperaturama i pravom ljetom ugođaju, ali najavljena je i mogućnost lokalnih pljuskova s grmljavinom koja bi mnogima mogla pokvariti planove. U mnoge dijelove Hrvatske nevrijeme bi moglo doći i prije toga i to u petak navečer. Približavanje jake grmljavinske ćelije sjevernoj Hrvatskoj na granici Slovenije i Austrije najavila je i Facebook stranica Neverin koji su objavili radarske snimke koje jasno pokazuju na to da bi uskoro mogli otvoriti naše kišobrane.

- Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom - ranije je savjetovao DHMZ-a. 

Tijek događaja:

21:58 -  VIDEO Munje sjevaju iznad Zagreba


21:49 -  Tuča je padala na području Jastrebarskog, javlja čitateljica.


21:11 - Pljuskovi, jaki udari vjetra te tuča već su pogodili dijelove Slovenije, javljaju 24ur. Snažno nevrijeme pogodilo je dijelove Koruške, Štajerske, Prekmurja i dijela Gorenjske, a u dijelovima je tuča prouzročila i veće materijalne štete. Slovenski meteorolozi upozorili su da bi tuča u dijelovima mogla premašiti debljinu i do pet centimetra. Ipak, navodi se kako je olujna ćelija u nešto oslabljenom obliku ide prema Hrvatskoj. 


20:41 - Slabija kiša počela je padati u večernjim satima na području Zagreba, a sve se glasnije može čuti i grmljavina. 


20:35 - Slovenska stranica Neurje. si objavila je fotografiju velikog olujnog oblaka koji ide u smjeru Hrvatske.

 

 


20:20 - Čitatelji nam javljaju kako se u Zagrebu može čuti grmljavina, a u pojedinim dijelovima grada toliko se iznenada smračilo da su se upalila i gradska svjetla.


20:00 -  Radarske snimke nevremena koji dolazi u Hrvatsku objavilo je više specijaliziranih stranica, zajedno s objašnjenjem kako dolazi do ovakvog vremena. Naime, do nestabilnog vremena dolazi zbog toga što se naši krajevi nalaze na granici između dvije zračne mase različitih karakteristika. U takvim se uvijetima razvijaju superćelije ali i snažni konvektivn sustavi koji mogu donijeti široko rasprostranjena nevremena i tuču, upozorava Istramet.

Vrijeme za vikend

Iako uz nešto više oblaka, do nedjelje će na Jadranu prevladavati sunčano, ponegdje i vruće. Na kopnu idućih dana pretežno sunčano, a tijekom vikenda je osobito na sjeveru unutrašnjosti velika vjerojatnost lokalnih pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih, posebice u subote popodne i u noći na nedjelju, prognoza je za ovaj vikend meteorologa Tomislava Kozarića za HRT. Temperature su i ovog petka brojnim mjestima u Hrvatskoj premašile 'trideseticu', a čini se kako će se isto nastaviti i tijekom iduća dva dana.

''U Dalmaciji pretežno sunčano. Drugdje povremeno umjerena naoblaka, a u drugom dijelu dana i jači razvoj oblaka uz mjestimičnu kišu ponajprije u Gorskoj i središnjoj Hrvatskoj. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi, grmljavina, ali i tuča. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura između 12 i 17, na obali i otocima od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 26 i 31 °C'', najavljuje DHMZ za subotu. Nedjelja će biti posebno sparna, a rashladiti bi se mogla Hrvatska početkom idućeg tjedna. 

- U prvoj polovici idućeg tjedna ponovno raste mogućnost za dnevni razvoj naoblake i ljetne pljuskove u unutrašnjosti Dalmacije, dok u kontinentalnom dijelu domovine, gledajući iz današnje perspektive, po pitanju potencijalnog nevremena, utorak izgleda vrlo nepovoljno.

Inače, temperature mora na Jadranu ovog su petka bile ponegdje i visoke. Primjerice, Crikvenica je zabilježila čak 25.5°C, dok je u Dubrovniku bilo 24.3°C. Nešto ugodnije temperature bile su u Malinskoj, Zadru i u Malom Lošinju gdje su se kretale oko 22-23°C.

>> VIDEO Otišao u svemir! Pogledajte impresivne snimke lansiranja Boeingove kapsule

Komentara 10

BO
borkov
21:03 07.06.2024.

Ovo ja slici uopće nije superćelija. Običan kumulonimbus

Avatar Šund_Alpinisti
Šund_Alpinisti
21:48 07.06.2024.

Panika ne nastaje sama od sebe. Netko je mora proizvesti.

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
20:40 07.06.2024.

Klimacke promjene. Prije nikad nije bilo kiše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije