NAJPRIVLAČNIJA DESTINACIJA

Panika usred sezone na 'Instagram otoku', očajni turistički vodič: 'Ne vjerujte slikama, ovo je najgore ljeto ikad'

Foto: Pixabay
1/4
06.08.2024.
u 12:29

Gianluca Chimenti, lokalni stanovnik i turistički vodič, tvrdi da društvene mreže često stvaraju krivi dojam o broju turista na otoku.

Prema dostupnim podacima, grčki otok Santorini s prepoznatljivim bijelim kućama, crkvama s plavim kupolama i azurnim morem godišnje privlači oko 3,4 milijuna posjetitelja. Tijekom vrhunca sezone, na otoku se dnevno može zateći i do 17 tisuća turista. Nakon dolaska, posjetitelji se najčešće upuštaju u razgledavanje popularnih destinacija poput glavnog grada Fire i sjeverozapadnog grada Oije.

Oia je posebno poznata po svojim spektakularnim zalascima sunca, zbog čega je Santorini stekao naziv "Instagram otok", zahvaljujući svojim nevjerojatnim pejzažima koji na fotografijama izgledaju savršeno i bez ikakvih filtera. Uske ulice i vile smještene na klisurama često su prepune turista, što lokalnom stanovništvu, koje broji oko 15 tisuća ljudi, otežava svakodnevni život tijekom ljetnih mjeseci. Međutim, nakon zalaska sunca, gužve nestaju, a neki se čak žale da se otok pretvara u grad duhova, piše CNN.

Nikos Zorzos, čelnik Santorinija, predložio je ograničenje broja kruzera koji mogu pristati na otok, smatrajući da bi dnevno trebalo biti dopušteno najviše 8000 posjetitelja. Njegov prijedlog podržao je i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, koji je najavio da će ovo ograničenje biti uvedeno 2025. godine.

VEZANI ČLANCI: 

Ove godine diljem Europe zabilježeni su prosvjedi protiv prekomjernog turizma. Građani Španjolske, Nizozemske i drugih zemalja s visokom turističkom privlačnošću protestirali su zbog problema koje uzrokuje veliki broj turista. Venecija je prošlog četvrtka odlučila da turističke grupe ne mogu imati više od 25 osoba te da vodiči i članovi grupa ne smiju koristiti megafon. Talijanski grad je također izvijestio da je naknada za ulaz u grad urodila plodom, s prikupljenih 2,64 milijuna eura. Prekomjerni turizam posljednjih godina postao je ozbiljan problem za mnoge popularne destinacije, koje se bore između želje da privuku turiste i potrebe lokalnog stanovništva za normalnim životom.

Neki stanovnici Santorinija ističu da velika količina turista nije jedini problem. Gianluca Chimenti, lokalni stanovnik i turistički vodič, tvrdi da društvene mreže često stvaraju krivi dojam o broju turista na otoku. Tijekom špice, otok je prepun, dok u drugim periodima može biti gotovo prazan. "Prazan je kao nikad, ovo je najgora sezona ikad," rekao je Chimenti. Najviše turista dolazi u srpnju i kolovozu, ali nakon 21 sata gradovi na otoku postaju pusti. Chimenti napominje da restorani i hoteli i dalje imaju dovoljno mjesta. Iako Santorini cijeni i kruzere i manje turističke grupe, trenutno stanje nije održivo, i lokalci smatraju da je potrebna promjena.

>>> FOTO 10 zemalja u kojima možete živjeti jeftino i luksuzno: Neke povoljne destinacije nalaze se i u Europi

1/10

Infrastruktura otoka je zastarjela i ne može podržati toliku posjetu. Chimenti navodi da je popunjenost hotela znatno niža u usporedbi s prethodnim sezonama, a mnoge lokalne tvrtke trpe velike gubitke. Slike prenapučenih ulica i kuća na Santoriniju često se pojavljuju na društvenim mrežama i mogu obeshrabriti potencijalne posjetitelje, dok Chimenti tvrdi da stvarna situacija može biti drugačija. Takve fotografije bi mogle rezultirati time da otok ostane bez posjetitelja izvan sezone.

 Međunarodno udruženje operatera kruzera (MUOK) razgovaralo je s grčkim ministrom pomorstva i otočne politike Christosom Stylianidesom o kriznim prilikama na Santoriniju i unapređenju otočne infrastrukture, izvještava CNN. Prihodi grčkog turizma u prvih pet mjeseci 2024. porasli su za 16 posto, a Reuters navodi da se očekuje da će Grčku ove godine posjetiti više od rekordnih 33 milijuna ljudi. Maria Deligianni, šefica MUOK-ovog ureda za istočni Mediteran, rekla je da će operateri kruzera poštovati dnevni limit od 8000 posjetitelja te će proširiti ponudu za Grčku kako bi se smanjio pritisak na najpopularnija mjesta poput Santorinija i Mikonosa.

Prema podacima MUOK-a, gotovo dvije trećine kruzerskog turizma u Grčkoj koncentrirano je na Pirej, Santorini i Mikonos. Chimenti smatra da bi turisti trebali biti poticani na različite aktivnosti u isto vrijeme kako bi se smanjile gužve na najpopularnijim dijelovima otoka.

>>> FOTO Ovo ljeto idete u Dubrovnik? Ovih 5 plaža morate posjetiti!

1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije