Božje je ime milosrđe

Papa Franjo: Na ulasku u zatvor se uvijek pitam – zašto su oni tu, a ne ja?

Papa Franjo
Foto: Reuters/ PIXSELL
12.01.2016.
u 00:22

Izvadak iz nove knjige pape Franje “Božje je ime milosrđe”, koja izlazi i u Hrvatskoj

Knjiga pape Franje “Božje je ime milosrđe”, već prije svoga predstavljanja, koje će biti ovoga utorka u Vatikanu, najavljena je kao apsolutni bestseler jer je riječ o prvoj knjizi intervjuu otkako je postao papom. Iznenađenja, dakako, neće izostati jer ona papu Franju prate od početka njegova pontifikata. U ekskluzivnom odlomku, koji je dobio Večernji list od hrvatskog izdavača Verbum iz Splita, papa Franjo, primjerice, piše kako posebno voli zatvorenike i, svaki put kad im ide u posjet, pita se zašto su baš oni zatvoreni, a ne on!

Nikome ne zatvarati vrata

“I papa je čovjek kojemu je potrebno Božje milosrđe. Rekao sam to iskreno, i pred zatvorenicima u Palmasoli, u Boliviji, pred onim muškarcima i ženama koji su me tako toplo primili. Podsjetio sam ih da su sveti Petar i sveti Pavao također bili zatvorenici. Gajim poseban odnos prema onima koji žive u zatvoru, lišeni slobode. S njima sam uvijek bio vrlo povezan, upravo zbog ove svijesti da sam grješnik. Svaki put kada prođem kroz vrata nekoga zatvora radi liturgijskoga slavlja ili radi posjeta, uvijek mi dođe ova misao: zašto oni, a ne ja? Ja bih trebao biti tu, zavrijedio bih da budem ovdje. Njihovi padovi mogli su biti moji, ne osjećam se boljim od onih pred sobom. Tako se zateknem kako ponavljam i molim: zašto on, a ne ja?”, priča papa Franjo u knjizi intervjuu koju je napisao poznati vatikanist Andrea Tornielli.

– U ovoj prvoj knjizi intervjuu, koju sam potpisuje, papa Franjo se jednostavnim i izravnim riječima obraća svakomu muškarcu i svakoj ženi na planetu te uspostavlja povjerljiv osobni dijalog. U središtu je tema koja mu je najviše na srcu – milosrđe – oduvijek glavni temelj njegova svjedočenja, a sada i njegova pontifikata. Sa svake stranice izbija želja da dopre do svih duša – unutar i izvan Crkve – koje traže smisao života, put mira i pomirenja, lijek za tjelesne i duhovne rane. Na prvomu mjestu da dopre do onoga dijela nespokojnoga i ranjenoga čovječanstva koji traži da ga se prihvati, a ne da ga se odbacuje: do siromaha i marginaliziranih, zatvorenika i prostitutki, ali i do dezorijentiranih i onih koji su daleko od vjere, do homoseksualaca i rastavljenih – kažu nam u Verbumu, dodajući kako u razgovoru s vatikanistom Andreom Torniellijem – preko uspomena iz mladosti i dirljivih zgoda iz svojega iskustva pastira – Papa iznosi razloge za izvanrednu Svetu godinu milosrđa, koju je silno želio.

– Ostajući svjestan etičkih i teoloških pitanja koja izranjaju, on ističe da Crkva ne smije nikome zatvoriti vrata; naprotiv, zadaća joj je utjecati na savjesti kako bi otvorila pukotine za prihvaćanje odgovornosti i za udaljavanje od učinjenoga zla. U iskrenu razgovoru papa Franjo ne izbjegava ni suočavanje s bitnim pitanjem odnosa između milosrđa, pravde i korupcije. A kršćane koji se svrstavaju među “pravednike” podsjeća: “I papa je čovjek kojemu je potrebno Božje milosrđe” – kažu u Verbumu.

“Čitao sam u dokumentima postupka za proglašenje blaženim Pavla VI.”, kazuje papa Franjo u knjizi, “svjedočanstvo jednoga od njegovih tajnika kojemu se Papa […] povjerio: “Uvijek mi je bio velik Božji misterij što se ja u svojoj bijedi nalazim pred Božjim milosrđem. Ja sam ništa, bijedan sam. Bog Otac me jako voli, želi me spasiti, želi me izvući iz ove bijede u kojoj se nalazim, ali ja sam nesposoban to sam učiniti. Stoga šalje svojega Sina, Sina koji donosi upravo Božje milosrđe pretočeno u čin ljubavi prema meni... Ali za to je potrebna posebna milost, milost obraćenja. Moram prepoznati djelovanje Boga Oca u njegovu Sinu prema meni. Kada to prepoznam, Bog po svojemu Sinu djeluje u meni. To je divan sažetak kršćanske poruke”.

Predstavljanje u Vatikanu

Knjiga će istodobno biti objavljena na 21 jeziku, pa tako i na hrvatskom, a isto toliko nakladnika distribuirat će je u 86 zemalja. Nakladnička kuća Verbum odabrana je da zajedno s najuglednijim izdavačima iz raznih zemalja objavi ovu knjigu na hrvatskom jeziku istodobno sa svjetskom premijerom. Tako će i hrvatsko izdanje knjige „Božje je ime milosrđe“ biti predstavljeno u Vatikanu 12. siječnja, a istog će dana započeti i njezina prodaja u knjižarama nakladničke kuće Verbum. Na svjetskom predstavljanju u Vatikanu o knjizi će govoriti vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, zatvorenik Zhang Agostino Jianqing, glumac Roberto Benigni, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Federico Lombardi i glavni urednik Vatikanske izdavačke kuće Giuseppe Costa.

Knjigu je moguće nabaviti u knjižarama Verbum i preko web knjižare www.verbum.hr od utorka 12. siječnja, a više o knjizi možete saznati ovdje

Komentara 20

DU
Deleted user
23:45 11.01.2016.

e moj lipi ..frane..a sta mislis..sta se zatvorenici pitaju..zasto si ti vanka a oni unutra..hebeni ajnstajn..i sve je relativno..

NE
nemanatrag
07:32 12.01.2016.

Istina Franc...porijeklo imovine Vatikana u zadnjih 1500 godina vrlo upitno.O vatikanskim bankama da i ne govorimo.

Avatar bambus
bambus
01:31 12.01.2016.

.....hahaha.....ako je stvarno to izjavio.......onda nije više skroz diht.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije