Sveti Otac u Bahreinu

Papa Franjo: Odbacimo logiku oružja u dijalogu Istoka i Zapada

REUTERS
05.11.2022.
u 05:30

Očigledno misleći na Ukrajinu, Franjo je osudio situaciju u kojoj se "nekoliko moćnika nalazi u borbi za vlastite interese, oživljavanje zastarjele retorike, redizajniranje sfera utjecaja i suprotstavljenih blokova".

Pozdravljajući riječima "selam alejkum" (mir vama), papa Franjo izazvao je jučer oduševljenje svojih domaćina, građana Bahreina.

Borba nekoliko moćnika

- Danas sam ovdje kao vjernik, kao kršćanin, kao čovjek i hodočasnik mira, jer smo danas, više nego ikad, pozvani, posvuda, ozbiljno se zauzeti za mirotvorstvo. Došao sam u Bahrein probuditi nadu za mir i sudjelovati na Forumu dijaloga Istoka i Zapada, organiziranom kako bi ljudi živjeli u miru - kazao je papa Franjo nakon sastanka s bahreinskim kraljem Hamadom bin Isom Al Khalifom te apelirao na vjerske vođe da pomognu maknuti svijet s ruba ponora.

- Logiku oružja treba odbaciti! Neka oružje šuti i iskreno se posvetimo miru svuda - poručio je papa Franjo.

- Nakon dva strašna svjetska rata, hladnog rata koji je desetljećima držao svijet u neizvjesnosti, katastrofalnih sukoba koji se odvijaju na svim stranama zemaljske kugle, te suočeni s optužbama, prijetnjama i osudama, još uvijek smo na rubu delikatne provalije u koju ne želimo pasti - rekao je papa Franjo u blistavom mramornom dvorištu kraljevske palače.

Očigledno misleći na Ukrajinu, Franjo je osudio situaciju u kojoj se "nekoliko moćnika nalazi u borbi za vlastite interese, oživljavanje zastarjele retorike, redizajniranje sfera utjecaja i suprotstavljenih blokova".

Papa Franjo nije zaboravio Jemen i jemensku tragediju naglasivši da jemenski narod "pati od zaboravljenog rata" zbog sukoba koji traju već sedam godina.

Sveti Otac domaćinima je govorio protiv smrtne kazne u Bahreinu, gdje šijitska muslimanska oporba optužuje sunitsku monarhiju za kršenje njihovih prava i na taj način uslišio molbe mnogih obitelji osuđenih na smrt koje su od pape tražile pomoć.

Gotovo svi mediji na Bliskom istoku, koji su dali veliki prostor papinu posjetu Bahreinu, pišu kako svojim posjetom papa Franjo nastavlja politiku poboljšanja veza s islamskim svijetom nakon povijesnog posjeta Abu Dhabiju 2019., što je bio prvi papin posjet Arapskom poluotoku. U svom pontifikatu je od 2013. posjetio desetak većinski muslimanskih zemalja.

Kao nadahnuće za svoj govor, papa Franjo uzeo je "znak vitalnosti" Bahreina, tzv. drvo života, Shajarat-al-Hayat, 10 metara visoko drvo staro 400 godina na neplodnome dijelu Arapske pustinje. Tajna je njegova preživljavanja u tim uvjetima u korijenju koje se proteže desecima metara ispod zemlje crpeći vodu iz podzemnih naslaga.

Papa Franjo, koji podržava potpunu zabranu nuklearnog oružja i često je osuđivao globalnu trgovinu oružjem, rekao je da vjerski vođe ne mogu podržavati ratove - očito misleći na patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila koji podržava invaziju Rusije na Ukrajinu.

U katedrali Gospe od Arabije

Govoreći pred papom, kralj Hamad bin Isa Al Khalifa pozvao je na jednoglasnost u zaustavljanju rata između Rusije i Ukrajine te na "ozbiljan dijalog za dobrobit cijelog čovječanstva".

Papa je odaslao sličnu poruku, kao i treći govornik, šeik Ahmad al-Tajeb, veliki imam egipatske džamije i Sveučilišta Al-Azhar, koji je potpisao dokument "Ljudsko bratstvo" iz 2019., značajan manifest o ulozi religija u traženju mira. Papa je, ne imenujući nijednu državu, također osudio financiranje terorizma.

Drugi dan njegova posjeta Bahreinu, papa Franjo obratio se i bahreinskom Muslimanskom vijeću starijih, a zatim predvodio misno slavlje u katedrali Naše Gospe od Arabije, jednoj od dviju katoličkih crkvi u Bahreinu, zemlji u kojoj živi oko 160 tisuća katolika.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
09:32 06.11.2022.

Rimska crkva zaražuje na logici oružja . Rimska crkva je svoje bogatsvo stekla na logici oružja . Katolička Crkva je uložila znatan novac u razvoj i proizvodnju vojnih bespilotnih letjelica. Naime, Pax-Bank, banka KC-a i Caritasa, koja promoviše etičko ulaganjeetičko ulaganje novca u skladu s naukom Katoličke Crkve, se nedavno našla u neobranom grožđu nakon što je njemački Der Spiegel otkrio kako je ova banka uložila 826.000 dolara u British Arms Company (BAE), tačnije, u najvećeg britanskog proizvođača oružja, koji je poznat po proizvodnji nagaznih mina, lakog i teškog jurišnog oružja, oklopnih vozila, tenkova, različitih sustava navođenja i bojevih projektila svakakvih vrsta.

VI
vidum
11:15 05.11.2022.

Jel mu ovo Karamarko u pratnji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije