treća biskupska sinoda

Papa Franjo pozvao sinodalne oce da govore jasno

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
06.10.2014.
u 13:06

Posebno je podsjetio sinodalne oce kako trebaju biti glasovi lokalni crkvi

Govorite jasno i slušajte s poniznošću, preporučio je papa Franjo sinodalnim ocima danas na otvaranju treće Izvanredne biskupske sinode o obitelji koja će trajati do 19. listopada. Prava sinodalnost, kazao je Franjo sudionicima biskupske sinode, je govoriti jasno i kazati sve što se osjeća, a istodobno slušati i prihvatiti s otvorenim srcem ono što kažu braća. Franjo je kazao kako se sinoda odvija uvijek „cum Petro e sub Petro“ i papina prisutnost je jamstvo za sve i čuvar vjere.

Posebno je podsjetio sinodalne oce kako trebaju biti glasovi lokalnih crkvi. „Velika je odgovornost donijeti ovdje problematike lokalnih crkvi da bi se hodalo putem Evanđelja obitelji. Temeljni uvjet je govoriti otvoreno i neka nitko ne kaže 'to se ne može', potrebno je kazati sve što se osjeća i otvoreno“, kazao je papa Franjo.

Ispričao je zatim kako mu je tijekom posljednje konzistorija, u veljači 2014., jedan kardinal kazao: „Šteta što neki kardinali nisu imali hrabrosti kazati neke stvari iz straha od Pape, iz straha da Papa misli drugačije“ i naglasio kako to nije dobro. „To nije dobro, to nije sinodalnost, potrebno je kazati sve ono što se osjeća i istodobno se treba slušati s otvorenim srcem ono što kažu braća. Sa ta dva držanja se provodi sinodalnost“, kazao je papa Franjo na otvaranju biskupske sinode na kojoj sudjeluje 235 osoba od koji 191 sinodalnih otaca.

>> Papa Franjo: Za Crkvu i za društvo bitno je da su obitelji sretne

Ključne riječi

Komentara 15

WI
wisdom
13:39 06.10.2014.

Franjo bog te poživio što dulje i da ne posustaneš u svojim kršćanskim porukama, koje su bile totalno zanemarene od dosadašnji crkveni PRDEŠIŠLIJA.

DK
dr kaunda
19:07 06.10.2014.

neka nam Bog pozivi naseg Papu Franju

Avatar spira
spira
17:58 06.10.2014.

Nadam se da će neki javno progovoriti i pitati gde su silne stotine miliona € i $ iz fonda majke Tereze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije