Jose Vaz

Papa Franjo proglasio prvog sveca Šri Lanke

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
14.01.2015.
u 11:25

José Vaz, bio je uhićen pod sumnjom da je špijun pošto se prerušen u prosjaka iskrcao na tadašnjem Cejlonu, kojim su vladali Nizozemci i progonili katolike

Iskrcao se na tadašnjem Cejlonu kao tajni imigrant, a danas je postao svetac. Papa Franjo proglasio je danas svetim misionara iz 17. stoljeća Joséa Vaza koji se u vrijeme proganjanja katolika odijevao kao prosjak, obavljao svoje svećeničke dužnosti u tajnosti, susretao vjernike i noću. José Vaz je  danas postao prvi svetac Šri Lanke. Svečanu misu kanonizacije predvodio je papa Franjo na obali  oceana u glavnom gradu Colombu pred oko 500.000 osoba. 

Riječi i posebno način njegova života, kazao je Franjo za Joséa Vaza, moraju biti primjerom, jer je  na taj način vodio narod ove države prema vjeri. Rođen u indijskoj saveznoj državi Goi 1651.godine, Vaz je davao duhovnu i moralnu snagu proganjanim katolicima. Franjo je kazao kako je djelovanje novog sveca primjer vjerske tolerancije koja je toliko važna današnjoj Šri Lanki koja je  2009. izašla iz 26-godišnjeg građanskog rata između budističkih većinskih Singaleza i manjinskih hinduističkih Tamila. 

José Vaz bio je uhićen pod sumnjom da je špijun pošto se prerušen u prosjaka iskrcao na tadašnjem Cejlonu, kojim su vladali Nizozemci i progonili katolike. 

 – Vjerske slobode predstavljaju temeljno ljudsko pravo. Svaki pojedinac mora biti slobodan, sam ili udružen s drugima, tražiti istinu, i otvoreno izražavati svoje vjersko uvjerenje, bez straha od  progona – kazao je papa Franjo.

>> Papa sutra kreće na sedmo putovanje izvan Italije

Ključne riječi

Komentara 2

BK
B Kosa
21:21 14.01.2015.

Ovi Tamili su prosli svoj Blajburg, kolone smrti mnogo skriveni grobnica ezekucije i tamnice kao i hrvatski narod

Avatar Zaječarac
Zaječarac
19:57 14.01.2015.

i zločinci su svetaci . To jedino može kod rimokatoličke crkve da se zločinac proglašava za sveca. Pie V, koji je izabran za papu 1566., pre izbora, poznat od nazivom «Veliki inkvizitor», uputio je trupe u Južnu Italiju sa zadatkomzadatkom da poubija sve protestante. Kada je postao papa, uputio je trupe u Francusku da se sa oružjem u ruci obračunaju sa hugenotima i naredio komandantima da poubijaju sve zarobljenike. Vodio je rati i protiv islama, a masakri koji je izvršila njegova pomorska armada na obalama Grčke (Lepanto) 1571., zapamćen je u istoriji kao jedan od najstravičnijih događaja tog vremena. Posle smrti proglašen je za sveca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije