Posjetio ovisnike

Papa Franjo s narkomanima u Riju: Sve vas želim zagrliti

papa
Reuters/PIXSELL
25.07.2013.
u 08:59

No, često u našem društvu prevladava egoizam. Koliko 'trgovaca smrću' slijede logiku moći i novca po svaku cijenu - kaže Franjo.

Papa Franjo jučer popodne obišao je favelu Varginhu u Rio de Janeiru, te je ušao u malu crkvicu gdje se zadržao u tihoj molitvi. U faveli, koja je osnovana 1950. i koju je svojedobno pohodila i Majka Tereza, papu Franju su dočekali njezini stanovnici koji žive u 2500 baraka. Papa je blagoslovio oltar u maloj crkvici koja nije viša od baraka u kojima žive ljudi. Ispred crkvice, pod kišom, djeca iz favele su pjevala. Djeca su mu poklonila šal nogometnog kluba San Lorenzo iz Buenos Airesa za koji navija, a on je grlio i ljubio i njih i starije osobe.

Noć ranije papa je bio u bolnici svetog Franje Asiškog u kojoj se liječe ovisnici.

– Liberalizacijom droga, o čemu se raspravlja na više strana u Južnoj Americi, ne mogu se smanjiti širenje i ovisnost o drogama – kazao je papa Franjo. –Borba protiv narkotržišta, koje potiče nasilje te sije bol i smrt, traži čin hrabrosti cijelog društva. Liberalizacijom droge ne smanjuje se ovisnost – kazao je papa Franjo u bolnici u kojoj se liječe ovisnici o drogama i alkoholu.

Naglasio je da se širenje droge suzbija većom pravdom, obrazovanjem mladih vrijednostima koje stvaraju zajednički život, praćenjem onih koji su u teškoćama i davanjem nade u budućnost.

Zagrliti nije dovoljno, potrebno je držati ruku onih koji su u teškoćama, koji padaju u mrak ovisnosti. – Potrebno im je reći kako se mogu ustati, da je to teško, ali moguće samo ako žele – kazao je Franjo ovisnicima koji su na liječenju u bolnici koja nosi ime sveca čije je ime odabrao kada je preuzeo papinsku dužnost.

Bivšim narkomanima rekao je da je njihov put dug i zamoran, ali da moraju gledati naprijed.

Franjo je u Rio de Janeiru na 28. međunarodnom susretu mladeži te je putem Twittera zahvalio blaženom Ivanu Pavlu II. što je potaknuo takva okupljanja mladeži iz cijeloga svijeta.

U palači grada Rio de Janeira, gdje mu je gradonačelnik Eduardo Paes predao ključeve metropole, papa Franjo jučer je blagoslovio i Olimpijsku zastavu.

>>'Crkvu moramo osloboditi trošnih, prolaznih struktura'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije