SVETI OTAC

Papa priznao: Katolici i protestanti još uvijek ne mogu pod isti oltar

Papa u luteranskoj crkvi u Rimu
REUTERS
15.03.2010.
u 08:43

Razlog zašto ne možemo stajati pod istim oltarom je u ljudskom grijehu. I katolici i protestanti "nose grijeh podjele", rekao je papa Benedikt XVI. u nedjelju navečer u luteranskoj crkvi u Rimu.

Poruku prijateljstva uputio je papa Benedikt XVI. prema protestantima govoreći u nedjelju uvečer u luteranskoj crkvi (Christuskirche) u Rimu. Papa je govorio na njemačkome jeziku i naglasio kako je lijepo zajedno moliti, ali je priznao postojanje razlika između katolika i protestanata. "Ne možemo stajati pred istom oltarom", rekao je Papa i naglasio kako je tome razlog u ljudskom grijehu, odnosno u tome da i katolici i protestanti "nose grijeh podjele".

"Jedinstvo ne mogu učiniti ljudi, moramo se povjeriti Gospodinu, samo će nas On dovesti do jedinstva", rekao je Benedikt XVI. u homiliji u luteranskoj crkvi u Rimu. Papa je naglasio kako "moramo shvatiti da smo mi uništiti jedinstvo, mi smo razjedinili hod u toliko putova".

Kršćanska crkva je razjedinjena jer su ljudi razdvojili njezin hod, ali "ako smo danas tu, znači da slušamo istu Božju riječ, jedinog Krista, svjedočeći jedinog Krista", rekao je Benedikt XVI. Grešno stanje dovelo je do podjele, ocijenio je Papa i potaknuo nadu u jedinstvo Crkve, dar koji može dati jedino Bog.

Evangelistička luteranska rimska zajednica zahvalna je Papi na prihvaćanju poziva da nas posjeti, rekli su Doris Esch i Jens-Martin Kruse, predsjednica i vođa rimske luteranske zajednice. Poziv Papi upućen je 2008. godine, na 25. obljetnicu posjeta luteranskoj crkvi Ivana Pavla II., koji ju je pohodio 11. prosinca 1983.

Jens-Martin Kruse je kazao kako kršćanske crkve, pa i u njihovim "podjelama i tlačenjima", moraju pokušati biti zajedno posebno u trenucima patnje i boli. Ekumenski susret između Pape i Luterovih nasljednika održan je u posebno osjetljivom trenutku za Katoličku crkvu u Njemačkoj, u kojoj ima približno isti broj katolika i protestanata (31 posto katolika i 32 posto protestanata). Katolička crkva u Njemačkoj potresena je skandalima oko svećenika koji su seksualno zlostavljali djecu. No, prema pisanju njemačkog tiska, pedofilski skandali se otkrivaju.

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
10:00 15.03.2010.

Sv. otac Benedikt XVI dobro je rekao kada je izjavio da nas samo Bog moze ponovo ujedinit i to ce se dogoditi kada cemo shvatiti da egoizam nasega srca mora zamijeniti ljubav. Drugim rijecima moze se reci; kada cemo odluciti da se nasa dusa razvije i potisne egoizam materijalizma koji danas u njemu vlada.

Avatar punkufer
punkufer
10:49 15.03.2010.

To je pitanje teološki problem i zapravo se radi o finesama tumačenja teoloških pitanja. To se rješava polako i to traži vremena. I to je sve.

DU
Deleted user
18:43 15.03.2010.

izbrisan, nazalost nisi razumio moju poruku, osim toga materijalizam kao i egoizam ima mnoga lica, a monopol religaja ovdje nema nikakve vez. Kada se govori o jedinstvu crkava i da je to moguce samo uz Bozju pomoc, tako to mozemo shvatiti da ce se dogoditi tek kada ljudska ego-ja snaga, zavozena na starim tracnicama, popusti i kada shvati koja se sila i moc nalazi u duhovnom razvitku covijeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije