'Svi smo braća'

Papa u Assisiju potpisao svoju treću encikliku, sadržaj će otkriti u nedjelju

Pope Francis during of a weekly general audience in Vatican
Foto: STEFANO SPAZIANI/DPA/PIXSELL
1/2
03.10.2020.
u 16:50

Pretpostavlja se da se tom enciklikom želi pozvati ljude svih vjera na jedinstvo

Papa Franjo je u subotu poslije podne Assisiju potpisao svoju treću encikliku koja nosi “Svi smo braća”, a posvećena je bratstvu i društvenom prijateljstvu. Prije stavljanja potpisa na encikliku, Papa je u kapeli pokraj groba svetog Franje predvodio misu bez prisutnosti vjernika. Sadržaj enciklike koja ima naslov i po pozdravu kojim se sveti Franjo obraćao ljudima, bit će poznat u nedjelju za vrijeme angelusa koji će Papa izgovoriti sa svoga prozora na Trgu sv. Petra u Rimu.

Pretpostavlja se da se tom enciklikom želi pozvati ljude svih vjera na jedinstvo. Biskup Assisija mons. Domenico Sorrentino je kazao da dok Zemlja “pati pandemiju koja tolike narode stavlja u teškoće i čini da se osijećamo braća u boli ne možemo ne osijetiti potrebu da postanemo prije svega braća u ljubavi. Spasit ćemo se jedino ako budemo zajedno”.

Franjo je više puta ponovio kako poslije pandemije ljudi imaju samo dva puta u odnosu na razdoblje perd-Covid: biti bolji ili lošiji. Naravno postoji nada da se bude boljima, da svi budu braća. Ta enciklika je navodno i slijed prethodne dvije, odnosno Lumen fidei iz 2013., ali posebno Laudato si' iz 2015. godine.

To je bilo i prvo putovanje pape Franje izvan Rima nakon početka pandemije virusa Covid-19. Poslije 206 godina Franjo je prvi papa koji je potpisao encikliku izvan Rima. Posljednji papa koji je potpisao svoju encikliku izvan Rima bio je Pio VII. koji je to učinio u svom rodnom gradu Ceseni. Ovo je inače i četvrti posijet Franje rodnom mjestu sveca čije je ime preuzeo. Ivan Pavao II. je pohodio Assisi šest piuta, Benedikt XVI. dva puta. Ukupno u 792 godine Assisi je 36 puta pohodilo 19 papa.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar rubinet
rubinet
18:15 03.10.2020.

“... i čini da se osijećamo braća u boli ne možemo ne osijetiti potrebu da postanemo prije svega braća u ljubavi. . Ovo je inače i četvrti posijet Franje rodnom mjestu "... Čini se da postoje ije / je problemi....

Avatar Josip Kir
Josip Kir
23:10 03.10.2020.

Pretpostavlja se da se tom enciklikom želi pozvati ljude svih vjera na jedinstvo ????????????????????? pripadnik satanističke ideologije pozva na jedinstvo .Jad i beda . Papice vaša ideologija je vodila nebrojane ratove, genocide i i pljačke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije