Povoljna cijena

Parcele uzeli za stoku, pčele, lješnjake, kruške i šljive

'slavonija-18.09.09 -slavonski brod -hrvatska -  rn:poljoprivreda- tema o poljoprivredi Photo: Ivica Galovic/VLM'
Ivica Galović/PIXSELL
11.03.2011.
u 20:30

Najvažnije je staviti zemlju u funkciju, obraditi je i namjenski koristiti – kaže Ante Marić

Osam stočara, voćara i pčelara s petrinjskoga područja kupilo je za 162.631 kunu 25,5 hektara neobrađenog i zapuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta u katastarskim općinama Bačuga, Begovići, Budičina, Čuntić, Deanovići, Jošavica, Mlinoga i Pastuša, a koje polovično dijele državni i gradski proračun.

Šire i jačaju proizvodnju

S nositeljima OPG-a u ime Republike Hrvatske ugovore o prodaji potpisao je gradonačelnik Željko Nenadić. Među novim kupcima najveći i najjači stočarski proizvođač je Nikola Janjanin iz Gornje Bačuge.

– Sada sam kupio dva hektara blizu kuće, a puno zemlje trebam za prehranu 155 junica i muznih krava. Već imam vlastitih 50 hektara, još 60 obrađujem u najmu, a javio sam se i na najnoviji natječaj za zakup novih 18 hektara – kaže ovaj stočar. Ozbiljnim stočarstvom, uz 50 muznih krava i 60 junica oteljenih u vlastitoj staji, bavi se i Grgica Boltužić iz Budičine, koja je kupila blizu sela jedan hektar te još četiri u Gornjoj Mlinogi. Josip Kovačević iskoristit će zemlju za pašnjak pčelinjaka od 30 košnica. Stipe Horinek ušao je u projekt lješnjaka i za četiri-pet godina očekuje početak punog uroda, a Zadruga Eko-tim na kupljenih 10 hektara posadit će 6000 stabala šljiva.

– Za 1200 kuna kupio sam četvrtinu hektara pokraj svoga voćnjaka u Budučini i proširit ću plantažu krušaka viljamovki. Glavninu uroda preradim u rakiju – doznajemo od Zlatka Mrmića.

Na raspolaganju 1200 ha

– Imam krave i ovce i trebam nove površine. Za 4000 kuna kupio sam hektar i pol, cijena i položaj parcele su povoljni – kazao je Ljubomir Begović iz Begovića. Kupcima za gotovinu odobren je popust 20 posto, a na mjesečne obroke obračunata je puna cijena.

– Iz Grada Petrinje na raspolaganju je ukupno 1200 hektara državnoga poljoprivrednog zemljišta, već je prije prodano 30 ha, pred realizacijom je davanje u zakup 300 hektara na pet godina uz mogućnost kupnje nakon toga, a ubrzo će se pokrenuti prodaja još 300 hektara, s većom površinom parcela. Najvažnije je staviti zemlju u funkciju. Tijekom tri godine od kupnje treba je obraditi i namjenski koristiti prema predočenom projektu u natječaju. Grad će novo vlasništvo uvesti u gruntovni posjed odmah nakon uplate prvog obroka ili cijelog iznosa – izvijestio je Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj.

– Riješeni su svi imovinskopravni odnosi i sada će se ubrzati prodaja ili zakup s koncesijom preostalog državnog poljoprivrednog zemljišta, kao važnog uvjeta za upravljanje nakon ulaska u EU – čestitajući kupcima, kazao je gradonačelnik Nenadić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije