Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ IZ OSIJEKA

Parkirala mu se na dvorištu pa joj savio brisače i nazvao je kravom. On ide u zatvor

Brisači na automobilu
pixabay
10.10.2022.
u 23:29

Protiv kaznenog naloga okrivljenik može podnijeti prigovor, a ukoliko prigovor ne bude podnesen, po proteku roka od osam dana kazneni nalog će postati pravomoćan

Iako se u tom trenutku to čini kao sasvim legitiman potez, savijanje brisača na nepropisno parkiranom automobilu ne cijeni se pred sudom te vas može dovesti čak i do zatvorske kazne. 

S obzirom da je nepropisno parkiranje dijelom kontrole pauka, a ne građana, takvi potezi smatraju se kaznenim djelima protiv imovine, specifično - oštećenjem tuđe stvari.

Kako piše Revija HAK, jedan takav slučaj dolazi s Općinskog suda u Osijeku od 29. rujna ove godine. 

Naime, navedeni sud prihvaćajući zahtjev ODO Osijek za izdavanje kaznenog naloga presudio je, prihvatio zahtjev ODO Osijek i izdao kazneni nalog protiv okrivljenika što je „vidjevši ispred svoje kuće na travi parkiran osobni automobil, u nakani da ga ošteti rukom savinuo brisač na vozilu te ispod njega stavio poruku: kravo ovdje se ne parkira, a uslijed čega je i oštetio motor brisača“.

Dakle, oštetio tuđu stvar te time počinio kazneno djelo protiv imovine – oštećenje tuđe stvari, i osuđuje se za navedeno kazneno djelo na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca te mu se izriče uvjetna osuda tako što se kazna zatvora u trajanju od četiri mjeseca neće izvršiti ako okrivljenik u vremenu povjeravanja od jedne godine ne počini novo kazneno djelo. Osim toga, okrivljenik je dužan i platiti troškove suda.

Protiv kaznenog naloga okrivljenik može podnijeti prigovor, a ukoliko prigovor ne bude podnesen, po proteku roka od osam dana kazneni nalog će postati pravomoćan te će se izrečena kazna protiv okrivljenika izvršiti.

>> VIDEO Objavljena prosječna zagrebačka neto plaća za srpanj. Provjerite gdje je bila najviša

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Cantor
Cantor
01:10 11.10.2022.

Kazneni nalog? Majko moja čime se ova država bavi...

DU
Deleted user
01:27 11.10.2022.

Znači tko god želi može parkirati u bilo čijem dvorištu??

DU
Deleted user
04:56 11.10.2022.

Jasno da ide pod oštricu zakona kad se uklapa u formulaciju: tko ošteti tuđu stvar ... U takvim situacijama se mora postupati osjećajno i namazati auto psećom bombicom i onda počinitelj ima nezaboravan doživljaj još par tj. kao podsjetnik, zar ne? Samo što ima i suprotnih priča odnosno duž obale je česta scena da npr. apartmandžije "rezerviraju" zonu ispred svoje kuće za iznajmljivanje, a preko ceste i tamo napišu Private parking za tu i tu kuću za iznajmljivanje. To bi u nekoj drugoj državi policija također sankcionirala jer prvo moraš imati vlasništvo nad tom parcelom, e da bi ponosno mogao istaknuti tako nešto. Ako nema vlasništvo, ako prijeti onima koji se tamo parkiraju, onda je i to za zatvor...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije