CERAR BOJKOTIRA

Slovenci će ipak održati sjednicu o mogućem ratu s Hrvatskom

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
12.09.2017.
u 23:04

Većina političara u Sloveniji slaže se s premijerom Cerarom i predsjednikom Pahorom o mirnom rješavanju spora o granici

Koliko su pojedini slovenski parlamentarci odlučni u provođenju kontaminirane odluke arbitražnog suda u Den Haagu o granici sa Hrvatskom pokazuje primjer parlamentarnog odbora za obranu slovenskog parlamenta koji će preksutra ipak održati izvanrednu sjednicu s temom “Spremnost slovenske vojske na moguće konflikte pri implementaciij arbitražnog sporazuma”.

Nepotrebno zaoštravanje

Inicijator sjednice koja će razmotriti opciju oružanog sukoba između Slovenije i Hrvatske je zastupnik Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS), i predsjednik navedenog odbora Žan Mahnič, koji se oglušio na pozive premijera Mire Cerara za spuštanjem tenzija i otkazivanjem izvanredne sjednice. Mahnič je na konferenciji za novinare kazao da to nije očekivao od premijera koji je stručnjak za ustavno pravo i zna da je zakonodavna grana vlasti nezavisna i odvojena od izvršne.

Mahnič je kazao da se čudi Cerarovom pozivu i zato jer je u jeku migracijske krize u zakon o obrani baš na inzistiranje Cerara unesena odredba da u kriznim situacijama policiji može pomagati i vojska.

- Zato je rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primjenu arbitražne presude sasvim legitimna - poručio je Mahnič koji je na izvanrednu sjednicu zatvorenu za javnost pozvao ministricu obrane, šefove tajnih službi, te predstavnike generalštaba.

Bojkot većine zastupnika

Zanimljivo je kako za ovog mladog studenta druge godine obrane i zaštite i pasioniranog svirača klavira i orgulja šira javnost u Hrvatskoj nije čula sve do ove sjednice u kojoj bi parlament susjedne države trebao razmotriti spremnost slovenske vojske u mogućem sukobu s Hrvatskom.

Mahnič je rođen 1990. godine u Kranju, a prije ulaska u politiku bavio se anketiranjem i direktnom prodajom. U SDS je ušao 2008. godine, a u slovenski parlament izabran je 2014.

Tko će se od pozvanih uopće pojaviti na sutrašnjoj sjednici teško je reći s obzirom da je većina članova odbora za obranu najavila bojkot sjednice, posebno oni iz Stranke modernog centra premijera Mire Cerara, a iz iz ureda predsjednika Boruta Pahora, koji je prema slovenskom ustavu i zapovjednik oružanih snaga Slovenije, poručeno je kako predsjednik stalno ističe da arbitražnu presudu treba primijeniti na miran način bez podizanja tenzija i zaoštravanja odnosa.

Komentara 181

DU
Deleted user
17:34 12.09.2017.

Da su slovenci pametni, sad bi onom balacvu dali pušku u ruke i rekl: "idi nam pokaži kako će vojska postupiti"! Uvijek na rat pozivaju šupci koji se sakriju u najtamniju i nadublju rupu, a onda nakon rata dijele moralnene lekcije, kako se nije smjelo ubijati.... imali smo i mi takvog Mahniča... hodao je po australiji krao čekove i širio mržnju, a onda je poslije pokrenu detuđmanizaciju... trebalo je njemu i takvima dati pušku, imali bi danas puno manje ovih kojima smeta ploča palim borcima u domovinskom ratu!!!!

SO
Somelier
17:27 12.09.2017.

Da pukneš od smijeha. Slovenci bi dizali vojsku zbog "svoje" arbitraže. Pa možda bi to i nama Hrvatima dobro došlo da se negdje ispucamo i ponovno pomirimo.

BE
beitsche
17:31 12.09.2017.

Ajde napadnite nas ako imate hrabrosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije