direktiva Eu

PDV će se plaćati tamo gdje se roba i kupuje

Surfanje
Foto: Željko Mršić/PIXELL
1/2
26.03.2014.
u 09:45

Velike međunarodne kompanije, primjerice, PDV ne plaćaju u Velikoj Britaniji (20%) nego u Luksemburgu (3-15%)

Dok je u Hrvatskoj rebalans proračuna potaknuo propitkivanje razloga nastavka pada investicija na lokalnoj razini, govor britanskog ministra financija Georga Osborna o tamošnjem proračunu aktualizirao je diljem Europe radikalni zaokret u načinu na koji će članice EU od 1. siječnja 2015. oporezivati internetske usluge.

Direktiva EU 967/2012 utjecat će i na cijene elektroničkih knjiga, glazbe, videa, softvera u Hrvatskoj. Građani EU za kupnju svih digitalnih dobara plaćat će PDV u zemlji gdje ih konzumiraju, tj. gdje su ih skinuli. Trenutačno PDV plaćaju onoj zemlji gdje to odgovara trgovcu.

Britanci tvrde da velike međunarodne kompanije to koriste tako da PDV pri prodaji njihovim državljanima ne plaćaju u Velikoj Britaniji, gdje on iznosi 20 posto, nego primjerice u Luksemburgu, gdje je 3-15 posto. – To je rješenje poštenije za nas, ali svejedno mislim da domaćim tvrtkama neće znatno utjecati na konkurentnost jer je cijela porezna politika nepromišljena – kaže porezni stručnjak Guste Santini.

>> Učinci fiskalizacije u 2013.: Evo koliko je više poreza uplaćeno!

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
11:35 26.03.2014.

Kada nešto naručujem s amazona oni meni obračunaju našu stopu pdv-a ali su poslije ulaska hr u eu smanjili cijenu poštarine. Treba vidjeti dolazi li taj porez našoj državi ili ostaje negdje, a to je pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije