odgovorio premijeru

Ivan Penava: Hvala Milanoviću što nas vrijeđa

Penava
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
30.06.2014.
u 17:34

Očekivao sam rezultate, ali sve se pretvorilo u agoniju i ružan san. Mislim da tu agoniju i na državnoj razini treba što prije prekinuti, rekao je Penava

Dan poslije velike izborne pobjede i slavlja koje je trajalo dugo u noć, vukovarski HDZ organizirao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio novi gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Novoizabrani gradonačelnik prokomentirao je riječi premijera:

– Hvala mu što nas vrijeđa. Nakon Špičkovine i Bukovine sada je i Vukovaru poslao poruku i nazvao nas glasačima iz prošlog stoljeća. U isto vrijeme mi smo jako ponosni na 20 stoljeće. Tada je stvorena neovisna Hrvatska za koju je i Vukovar dao golemi doprinos. Volio bih kada bi se premijer okrenuo budućnosti i prestao nas vraćati u prošlost – Drugi svjetski rat i mračno doba komunizma. Ne treba nas dijeliti. Prošlost treba respektirati, ostaviti je povjesničarima i okrenuti se budućnosti – rekao je Penava komentirajući riječi premijera. Dodao je i da je žalostan zbog svega kao i svi građani Hrvatske, jer je imao vjere i nade da će krenuti na bolje kada su došli na vlast.

– Očekivao sam rezultate, ali sve se pretvorilo u agoniju i ružan san. Mislim da tu agoniju i na državnoj razini treba što prije prekinuti – rekao je Penava.

Penava je još jednom zahvalio svim građanima na izlasku na glasovanje ističući da će građani vrlo brzo osjetiti prve rezultate njegova rada i rada njegovih zamjenika. Prije svega intenzivno će se baviti razvojem gospodarstva tako da će uskoro biti održani sastanci s gospodarstvenicima iz Hrvatske, a najavljen je i skori put u Njemačku gdje će biti održan sastanak s tamošnjim potencijalnim ulagačima.

Govoreći o koracima koje planira napraviti kako bi se pokrenulo gospodarstvo u Vukovaru rekao je da postoji cijeli niz mjera koje će dovesti do aktiviranja Gospodarske zone i snažnijeg korištenja Zakona o obnovi i razvoju Vukovara koji je jedinstven u Hrvatskoj i omogućuje povrat sredstava uplaćenih na ime zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Pokrenut ćemo i brend Grad to ste vi, u sklopu kojeg ćemo omogućiti plasiranje svih proizvoda širom Hrvatske. Osnovat ćemo i obrtničku ulicu, a ulagačima osigurati po jednu osobu koja će im pomagati da ishode sve dokumente. Prvi obrt bit će sufinanciran sa 10 000 kuna, ponudit ćemo povoljnije uvjete za ulaganje u Gospodarsku zonu gdje će investitori biti oslobođeni komunalnog doprinosa tijekom prve godine, rekao je Penava koji je pozvao građane Vukovara da ne kupuju udžbenike za osnovnu školu za svoju djecu s obzirom na to da će ih osigurati nova gradska vlast. Biti će to, kako je rekao Penava, prvo obećanje koje će ispuniti.

Na novinarski upit što poslije izbora novoga gradonačelnika mogu očekivati gradski pročelnici i direktori gradskih tvrtki, Penava je rekao da će osnovni preduvjet ostanka na tim funkcijama biti rezultati rada.

– Svatko tko ima znanje i rezultate ne mora se brinuti o svom radnom mjestu. Ako netko dobro radi, nema potrebe da ga se mijenja bez obzira iz koje stranke dolazio, rekao je Penava.

Medijski istup novoga gradonačelnika Vukovara nije mogao proći bez komentara o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar. Za taj gorući problem rekao je da HDZ ima i da je imao i do sada jasan stav, ali i da je cijela ta priča uvedena na silu i zbog nepoštivanja Ustavnog zakona i svega što Vukovar jest.

– Dvojezičnost je bila i motiv za skretanje pozornosti s određenih osoba koje je trebalo isporučiti, kao i za odvraćanje pozornosti od nemogućnosti rješavanja gorućih problema u RH. Imamo mnogo važnijih problema. Biti ću gradonačelnik svih građana bez obzira na njihovu vjeru, nacionalnost ili rasu, poručio je Penava. Novinare je interesirao i njegov odgovor na Sabine optužbe da je HDZ organizirao prijevoz autobusima za glasače koji u Vukovaru imaju samo fiktivno prebivalište.

– Ne želim previše trošiti riječi na Sabu i vraćati se u prošlost. Želimo se okrenuti budućnosti. Dovoljno je podsjetiti se što je sve on tvrdio na sudu u Osijeku gdje se nije pojavio da bi potom bio viđen u zračnoj luci u Klisi. Na izbore je utjecalo 5000 do 7000 fiktivnih birača u Vukovaru koje mi nismo mogli kontrolirati, ali netko jest jer je imao spiskove. Isto tako nije moglo glasovati niti 500 do 700 Vukovaraca koji rade na moru, a tamo su jer ovdje nemaju posla i sigurno o njemu ne misle dobro, rekao je Penava. Inače, Ivan Penava i njegovi zamjenici i službeno će preuzeti upravljanje gradom u srijedu, 2 srpnja.

>> Izbori u Vukovaru: Penava osvojio 191 glas više od Sabe

Komentara 28

DU
Deleted user
18:04 30.06.2014.

Kad se napokon urede glasački spiskovi i vidi se koliko stvarno ljudi živi u Vukovaru , mnoge stvari će biti jasnije , pa i one što se tiče autobusa.

ĆA
ćaćaća
17:56 30.06.2014.

tvrtko3...točno da je donio hdz i sdss ali po eurospkim normam..u eu je taj postatak u većini 50 %(a po tom srbi nikad ne bi dobili ćirilicu) a dolaskom račana na vlast oni ga mjenjaju na 33% i tako idu srbima na ruku..sve je tu jasno ko im j edonio ćirilicu..

Avatar mili99
mili99
18:16 30.06.2014.

Penava Milanovicu ocitao bukvicu iz kulture i politickog izrazavanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije