HDZ Penavin potez smatra provokacijom

Penava ne dolazi na vijeće za pijetet i Vladi poručuje da ne može prisvojiti Kolonu sjećanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
31.10.2023.
u 07:47

U Domovinskom pokretu ne taje previše kako su svjesni nezavidnog položaja u koji su doveli Vladu i Ministarstvo branitelja

Do dana obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine je manje od tri tjedna, a čini se kako nikada nije bilo više otvorenih pitanja što će se događati u Vukovaru 18. studenoga. Zasad je jasno tek da je plakat s istaknutim slovom "u" u poruci koja bi, po gradonačeniku Ivanu Penavi, trebala biti geslo ovogodišnjeg obilježavanja vukovarske tragedije, u nezavidan položaj doveo Vladu i Ministarstvo branitelja. 

U Penavinu Domovinskom pokretu ne taje previše kako su svjesni da je vukovarski gradonačelnik ovim potezom doveo HDZ u vrlo nezgodan položaj, budući da će Vlada, a onda i stranka morati odbaciti Penavine ideje, čime će se zamjeriti dijelu desno orijentiranih birača. Da HDZ ovaj Penavin potez smatra golom provokacijom bilo je jasno iz prve reakcije predsjednika stranke, premijera Andreja Plenkovića. Ipak, iz vrlo suzdržane izjave koju nam je jučer dao njegov potpredsjednik Vlade, ministar branitelja Tomo Medved čini se kako se u HDZ-u nadaju da će se do kraja tjedna stvar na neki način ipak izgladiti.

VEZANI ČLANCI:

– U petak će se sastati Vijeće za domovinski pijetet i sve ćemo analizirati – rekao nam je Medved, a na pitanje što će Vlada učiniti ako Penava ostane pri svome, uzvraća kako ne namjerava odgovarati na hipotetska pitanja. Vijeće za Domovinski pijetet osnovano je posebnim Zakonom o Vukovaru 2020. godine, a broji ukupno 17 članova, među kojima je i predstavnik vukovarskih gradskih vlasti. U pripremi obilježavanja Dana sjećanja na prvim sjednicama tog vijeća sudjelovao je i Ivan Penava, iako ni tada više nije bio u HDZ-u.

Penavu smo zato jučer upitali namjerava li se osobno pojaviti na sjednici u petak, a iz gradskih službi stigao nam je rezlutan odgovor – na vijeće ne dolazi ni Penava, niti službeno bilo tko iz Grada Vukovara. Iz Grada kažu i kako su o tome već izvijestili Ministarstvo branitelja prošlog tjedna, a iz dopisa koji su nam ustupili iščitava se kako vukovarske vlasti smatraju da se Vlada nema što petljati u obilježavanje godišnjice stradanja Vukovara.

"Kako Vam je i poznato, prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta proizišao je iz inicijative Grada Vukovara i Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara. Jednako tako, poznato Vam je i da se od samog početka Grad Vukovar protivi odredbama koje nisu bile dio inicijative, a koje su postale dio gore spomenutog Zakona te koje su pokušale organizaciju Kolone sjećanja prebaciti na Vladu RH, odnosno Ministarstvo hrvatskih branitelja, što je donesenim zakonom formalno-pravno i učinjeno.

Unatoč Vašim uvjeravanjima da to toga neće doći, uvjerili smo se u suprotno pa je Grad Vukovar s ciljem rasvjetljavanja onoga što je dobro poznato - a to je da je Kolona sjećanja nastala i izrasla isključivo unutar Grada Vukovara kroz suradnju s braniteljima, franjevcima te predstavnicima institucija Grada Vukovara, dvije godine vrijedno radio na izradi te izdavanju monografije koja tome najbolje svjedoči.

Kao čelnik Grada Vukovara moram iskazati žaljenje jer ste ovim Zakonom, a ignorirajući stavove Grada Vukovara, pokušali legalizirati krađu te ste kroz Ministarstvo hrvatskih branitelja pokušali preuzeti ingerenciju nad vukovarskom Kolonom sjećanja i staviti je pod političku kontrolu. Upravo stoga, Grad Vukovar sa svojim predstavnicima neće biti član Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, čime u konačnici ne priznajemo pravo bilo koga drugoga, pa tako ni Vlade RH te Ministarstva hrvatskih branitelja na prisvajanje Kolone sjećanja", stoji u dopisu.

VIDEO Penava ne dolazi na vijeće za pijetet i Vladi poručuje da ne može prisvojiti Kolonu sjećanja

 

Komentara 12

BA
Barba56
15:20 31.10.2023.

Otisao Tomo ne obavljenog posla .

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
10:22 31.10.2023.

Vukovarska kolona je kolona pijeteta prema vojnim i civilnim žrtvama Vukovara. Hadezeovci u njoj nemaju što raditi, mogu eventualno hapsiti ratne veterane kao u Kninu. Hadezeovci trebaju ići u Srb.

DE
dedač
09:57 31.10.2023.

Penavi podrška

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije