Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javi poziv u vukovaru

Penava o potpori za poljoprivrednike: 'Neki rezultati se mogu brzo očekivati, a za neke će trebati duži rok'

Zagreb: Ivan Penava održao je konferenciju za medije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/7
03.06.2024.
u 14:34

'Ove godine novost je potpora za razvoj mljekarstva, što je jako važno kako bi se dodatno potaknula i ta grana poljoprivrede'

Prema najavi gradonačelnika Vukovara Ivana Penave u srijedu, 5. lipnja, biti će objavljen Javni poziv upućen poljoprivrednicima s područja grada s ciljem pružanja potpore u vidu sufinanciranja troškova povezanih s aktivnostima u primarnoj proizvodnji, kao i preradi poljoprivrednih proizvoda. Za ovu namjenu u gradskom proračunu osigurano je skoro 133 tisuće eura, a Javni poziv će biti na snazi do utroška sredstava. Maksimalni iznos sufinanciranja iznosi 6.600 eura, dok je minimalni 130 eura. Postotak sufinanciranja po ovom programu iznosit će 50 do 70 posto.

-U suradnji s poljoprivrednicima od 2015. godine do danas uložili smo kroz potpore visoke iznose, odnosno više od 940 tisuća eura. Putem ovoga Javnog poziva poljoprivrednici će imati prilike sredstva osigurati kroz predloženih 13 mjera. Mjere koje će se sufinancirati odnose se na nabavu opreme i mehanizacije, nabavu i postavljanje plastenika, staklenika, sustava za navodnjavanje, osiguranje stoke i objekata za stoku, nabavu sadnica, edukaciju poljoprivrednika, analizu tla, pripremu projekata financiranje iz međunarodnih EU ili nacionalnih sredstava, marketinških aktivnosti i drugo. Ove godine novost je potpora za razvoj mljekarstva, što je jako važno kako bi se dodatno potaknula i ta grana poljoprivrede – rekao je Penava.

Na novinarski upit što očekuje od novog ministra poljoprivrede u Vladi RH Josipa Dabre, koji dolazi iz DP-a, Penava je rekao kako su problemi u poljoprivredi u Vukovaru slični ili identični onima u cijeloj Hrvatskoj kao i da se bilježi pad poljoprivredne proizvodnje.

VEZANI ČLANCI: 

-Opstanka života u ruralnim prostorima, gdje se ljudi najviše bave poljoprivredom nema bez poljoprivredne proizvodnje. To je sve povezano. Očekujem konkretne brojke u smisli brojki te porasta i dizanja proizvodnje kroz strategiju i planove poticanja OPG-ova u ruralnim prostorima i općinama – rekao je Penava.

Kada je riječ o tome kada bi se mogle vidjeti i osjetiti prve konkretne mjere kazao je kako je tu situacija različita, odnosno da ima nekih grana gdje se rezultati mogu brzo vidjeti ali i nekih grana za koje će trebati duži rok.  

>>> FOTO Njemačka se bori s poplavama: Stotine evakuirane, Dunav raste, a najavljena kiša

Zagreb: Ivan Penava održao je konferenciju za medije
1/66

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije