rusija gomila postrojbe

Pentagon umanjio rizik ruske invazije na Ukrajinu

pentagon
Foto: Reuters
1/2
20.08.2016.
u 08:11

"Zabrinuti smo zbog ruske trajne okupacije Krima i zbog visokog stupnja nasilja na istoku Ukrajine", komentirao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

Pentagon je umanjio zabrinutost zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da Rusija gomila postrojbe na granici dviju zemalja radi uobičajene vojne vježbe.

Zbog Krima, anektiranog ukrajinskog poluotoka, prošlog tjedna su se naglo zategnuli odnosi Kijeva i Moskve, pa je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak održao sjednicu svog Vijeća sigurnosti.

"Zabrinuti smo zbog ruske trajne okupacije Krima i zbog visokog stupnja nasilja na istoku Ukrajine", komentirao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

"Mi u tome ne vidimo", dodao je ublaživši ton,  "jačanje moći ili kratkoročan masovni pokret koji samo što se nije dogodio".

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane rekao je da je riječ o "pokretima koji se mogu povezati s održavanjem (vojne) vježbe u budućnosti".

Rusija svake godine organizira ovakve vježbe u regiji a iduća se treba održati sljedećeg mjeseca.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je pak u četvrtak da ne isključuje mogućnost ruske invazije "velikih razmjera".

U Ukrajini već dvije godine traje sukob ukrajinske vojske i proruskih separatista u kojemu je poginulo više od 9500 ljudi. Kijev i Zapad tvrde da separatiste vojno pomaže Rusija, što ova niječe.

Više od dvije godine nakon pripojenja Krima ruskom teritoriju na referendumu koji je Zapad ocijenio nezakonitim, novi rast napetosti nagnao je dvije zemlje na jačanje vojne moći na tom području, što potkopava napore koji se ulažu u mirno rješenje ukrajinske krize.

Ključne riječi

Komentara 20

JA
jasno
09:32 20.08.2016.

zapad slabi rusiju,i svjesno je gura u zlocinstva i neprijateljtsva sa susjedima i na bliskom istoku, a za to im sluzi ukrajina ,sirija i irak,zamislite da imate imate takav potencijal u naoruzavanju,a protivnik nema ni orudje da vam se susuprotstavivi ,nemaju antizrakoplovstvo,a nemaju ni municije dovoljno,a pritome bore se kako umeju i kako se snadju,a protivnik gadja sve pa cak i bolnice i skole...(to je sirija danas)..a ukrajina tek dolazi kao pocetak onoga kojeg ce mnogi nazvati rat ratova,gdje ce onda protivnici imati i cime se suprotstaviti protivniku.

JA
jasno
09:22 20.08.2016.

sirija ce biti nista,u odnosu na rat koji se sprema ,u razmerima koje ce svijet da iznova reformia.taj rat vodice se izmedju velikih sila i pristasa obje strane

PE
pessimus
13:01 20.08.2016.

....petro waltzman alias porošenko ne isključuje mogućnost ruske invazije velikih razmjera....gospodine waltzman dokle god ste zapadna lutka na koncu i dok ne počnete razmišljati svojom glavom i dok ne prestanete izazivati ta opcija je uvijek moguća. a tvoja snaga see ogleda u tome što nisi uspješno proveo niti jednu mobilizaciju i što šačici pobunjenika iz donbasa ne možeš ama baš ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije