VEČERNJI TV

Peternel o problemima u DP-u: 'Što birači danas imaju od nas? Jesu li očekivali nešto drugo?

Igor Peternel
Foto: Antonio Tatar
1/3
31.07.2024.
u 16:56

"Ja smatram, objektivno, da nijednom biraču koji je nama dao glas nije u osnovi bila ni poljoprivreda niti pitanja iz gospodarske sfere, nego su ti birači osnovno bili zainteresirani za promjenu ideološke paradigme u zemlji. Oni su nama dali povjerenje da vodimo drukčiju ideološku, svjetonazorsku politiku. A čini mi se da ova Vlada trenutno nije zahvaćena tom ideološkom promjenom."

Unutar Domovinskog pokreta moramo porazgovarati kako mi to zapravo radimo - poručio je Igor Peternel, član Predsjedništva te stranke, prilikom gostovanja u studiju Večernjeg TV, gdje je kritizirao model po kojemu je predsjednik DP-a Ivan Penava naumio održati izvanredne unutarstranačke izbore, sazvane za 31. kolovoza. Provukao je i tezu da je DP iznevjerio svoje birače jer Vlada, u kojoj je DP manjinski partner HDZ-u, nije zahvaćena ideološkom promjenom koju su birači DP-a očekivali.

- Ja iskreno ne znam zašto se tako žurilo. Iznenadilo me to podosta - rekao je Peternel na pitanje o datumu izvanrednih unutarstranačkih izbora. Ali i dodao da ima problem s modelom izbora, više nego s datumom.

- Ovdje se radi o problemu modela izbora. Ako vi sazovete taj izborni sabor koncem kolovoza, a prije toga ste 2 ili 3 puta na telefonskim sjednicama Predsjedništva izvršili kooptiranje vama sklonih ljudi u tijela stranke, koji će izabrati izaslanike da opet tebe izaberu, onda se tu radi o problemu modela. Imenujemo nekoga da taj izabere mene, koji sam ga imenovao. To se ne očekuje od stranke koja 2024. sudjeluje u vlasti i koja mora težiti produbljivanju demokratskih standarda i procedura. Mora inzistirati na tome, a ne vraćati se zapravo u prošlost. Taj delegatski sustav, u kojem ja izaberem delegate da mene izaberu, to je nešto s čime sam se nadao da smo završili. A vidim da sam u stranci koja nije s time završila - kaže Peternel.

Na pitanje znači li to da zaista ima sukoba unutar Domovinskog pokreta, odgovorio je da ima razmimoilaženja. - Osim ovog izbornog procesa, svakako ćemo morati porazgovarati i o tome kako mi to zapravo radimo. Zašto ja, kao član Predsjedništva i šef najveće organizacije DP-a u zemlji, iz novina saznajem da su unutarstranački izbori - zapitao se Peternel i dodao kako su i Bartulica, Dobrović, Mario Radić, Bubalo, Biloglav i Lozo također na neprimjeren način, preko e-maila, saznali da se u njihovoj stranci organiziraju izbori. Kad su se sastavljale liste za parlamentarne izbore, neki su i tada saznavali iz novina koje mjesto zauzimaju na listi. Peternel kaže da su sve to problematične stvari o kojima treba razgovarati. Ali iznosi i sumnju u to da Domovinski pokret ne služi volji svojih birača. 

- Moramo svi skupa analizirati s kojim smo mi to politikama izašli pred birače, zatražili povjerenje, i što oni danas od nas imaju. Imaju 3 ministra i 8 državnih tajnika, od kojih ja kao suosnivač stranke ne poznajem ni jednoga! To je sukus koji danas imamo. Što birač danas ima od Vlade u kojoj participira DP? Jesu li oni očekivali nešto drugo, pogotovo na ideološkom planu? Ja smatram, objektivno, da nijednom biraču koji je nama dao glas nije u osnovi bila ni poljoprivreda niti pitanja iz gospodarske sfere, nego su ti birači osnovno bili zainteresirani za promjenu ideološke paradigme u zemlji. Oni su nama dali povjerenje da vodimo drukčiju ideološku, svjetonazorsku politiku. A čini mi se da ova Vlada trenutno nije zahvaćena tom ideološkom promjenom - kritizirao je Peternel.

VEZANI ČLANCI: 

U nastavku je spomenuo da Ivan Penava “svakako ima rezultate”, ali i naglasio da se ne smije zaboraviti da su dobri rezultati Domovinskog pokreta također i “posljedica dobrog organizacijskog rata gospodina Marija Radića”, koji je “na kraju krajeva idejni začetnik DP-a, uz gospodina Škoru”. Peternel smatra da bi bilo dobro i korisno da se Radić kandidira na izvanrednim unutarstranačkim izborima. 

Na kraju, kao kritika Penave zazvučala je i tvrdnja da je za Peternela apsolutno neprihvatljiva mogućnost, za koju kaže da je Penava ostavlja otvorenom, da Domovinski pokret podrži Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima. 

>>> FOTO Pogledajte kako su Milanović i Plenković izgledali u djetinjstvu

Igor Peternel
1/44

Komentara 3

CR
crocro
18:58 31.07.2024.

Gospodine Peternel, žalite se da ne vodite politiku kakvu su od vas birači očekivali. Pa kako ćete je voditi, trebate biti većinski pobjednik na izborima. Kako bi vi sada mogli nametnuti HDZ-u da vodi politiku kakvu vi hoćete. Morate se spustiti na zemlju. Upitna je duljina trajanja vaše stranke. Dobili ste dužnosničkih pozicija i više nego ste trebali. Niste se pokazali kao lojalan partner već igrate ulogu kakvu je igrao i Most dok je svojedobno bio u koaliciji s HDZ-om. Ja ne znam kako bi nametnuli svoju politiku bitno jačem koalicijskom partneru, to nije primjereno tražiti jer kada bi HDZ prihvatio politiku kakvu traže vaši birači onda bi se svi HDZ-ovci morali upisati u vašu stranku, pa bi samo vi postojali. Dobili ste nešto više glasova od manjih stranaka i sada se već propinjete na krojenje hrvatske politike. Shvatite, još ste mala stranka, a mogli bi postati sve manja i manja i manja...........

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
19:49 31.07.2024.

DP je bio HDZ-ova franšiza koja je poslužila svrsi.

DA
darwil
19:31 31.07.2024.

Prosperov Novak dobitnik nagrade 7 sekretara SKOJA nije uspio ući u Sabor niti u Europarlament ali je glatko ušao u stranku Milan Bandić 365 pa kako niste to uvažili u DP-u

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije