CROBAROMETAR ZA SRPANJ

Dvije trećine birača DP-a ne podržava rad Vlade, a pala i podrška najvećim strankama. Evo tko je najpopularniji političar

Zagreb: Izglasano je povjerenje Vladi Republike Hrvatske
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/2
25.07.2024.
u 22:42

Najveća stranka, HDZ, i dalje drži prvo mjesto, ali je njihova popularnost pala za 1.3 postotna boda te sada imaju podršku 30.2 posto birača. SDP, kao druga najjača stranka, bilježi još veći pad od 1.5 postotnih bodova, spustivši se na 19 posto podrške.

U večerašnjem Dnevniku Nove TV objavljeni su rezultati istraživanja Crobarometar za srpanj. Istraživanje je provela agencija Ipsos između 1. i 21. srpnja na uzorku od 984 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Zanimljivo da su u odnosu na lipanj pali rejtinzi pet najjačih stranaka. Najveća stranka, HDZ, i dalje drži prvo mjesto, ali je njihova popularnost pala za 1.3 postotna boda te sada imaju podršku 30.2 posto birača. SDP, kao druga najjača stranka, bilježi još veći pad od 1.5 postotnih bodova, spustivši se na 19 posto podrške.

Treća po snazi, stranka Možemo, također je zabilježila pad rejtinga. Njihova podrška smanjila se za 0.6 postotnih bodova te sada iznosi 8.5 posto. Domovinski pokret (DP) zabilježio je najmanji pad među vodećim strankama, izgubivši 0.3 postotna boda i sada imaju podršku 7.5 posto birača. Most, koji se nalazi na petom mjestu po snazi, također je zabilježio pad. Njihova podrška smanjila se za 0.7 postotnih bodova te sada iznosi sedam posto. Sve ostale stranke samostalno ne prelaze dva posto potpore. Nastavlja se kontinuirani rast neodlučnih, koji sad iznosi 14.8 posto. 

Može li Marija Selak Raspudić pobijediti Zorana Milanovića?

Što se najpozitivnijih političara, predsjednik Zoran Milanović je opet na prvom mjestu. Čak 43 posto ispitanika na njega reagira pozitivno. Drugo mjesto ovaj mjesec dijele premijer Andrej Plenković i predsjednik Mosta Božo Petrov s 38 posto pozitivnih reakcija. Saborska zastupnica Dalija Orešković popela se na četvrtu poziciju s 34 posto pozitivnih reakcija. Peto mjesto dijele predsjednik sabora Gordan Jandroković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević s 32 posto potpore. Zanimljivo da je Tomašević prošli mjesec dijelio drugu poziciju s premijerom Plenkovićem. 

Šef SDSS-a Milorad Pupovac je i ovog mjeseca na prvom mjestu najnegativnijih političara sa 76 posto. Hrvoje Zekanović izjednačio se, s 56 posto, na drugome mjestu sa šefom SDP-a u odlasku Peđom Grbinom. Plenković je na četvrtoj poziciji, kao i prije mjesec dana, s 55 posto. Iza njega su na 5. mjestu Tomislav Tomašević i Ivan Penava, koji su na 54 posto.

VEZANI ČLANCI:

Rad Vlade podržava 34 posto, a ne podržava 61 posto ispitanika. Udio onih koji podržavaju rad Vlade porastao je u odnosu na lipanj, dok je udio onih koji ne podržavaju ostao isti. Čak dvije trećine birača Domovinskog pokreta ne podržava rad Vlade.  Raste broj onih koji misle da će Vlada uspjeti odraditi mandat do kraja i on sada iznosi 76 posto. 18 posto ispitanih ne vjeruje da će Vlada dočekati kraj četverogodišnjeg mandata. Što se tiče podrške radu aktualnog predsjednika, 34 posto odobrava njegov rad, 59 posto ne odobrava, a sedam posto ispitanika nema mišljenje. 

FOTO Pogledajte kako su Milanović i Plenković izgledali u djetinjstvu: Veliki sukob počeo je 2012.

Zagreb: Izglasano je povjerenje Vladi Republike Hrvatske
1/44

Komentara 17

TP
The_Point
12:45 26.07.2024.

Mislim da je "Imovinski pokret" u dugogodišnjem dogovoru sa Plenkovićem odlično odigrao zadanu ulogu kontrarevolucionara. Sada su zato dobili fotelje, a i plaće, a seljacima koji su za njih glasali preostaje još seljačka buna.

PO
podravina
11:57 26.07.2024.

Molim dokaze za ovakva obmanjivanja, koje su to 2/3 DP koji ne podrzava rad Vlade. ? Valjda oni Milanovicevi??? DOKAZE TIH ANKETA NA VIDJELO!

JO
JovanC
07:29 26.07.2024.

Konstantno vam ekstremno pijeva stranka mozemo ispred DP-a. I kad su vas izbori demantirali vi gurate po svom. Nije ni cudo kad znamo tko vam je vlasnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije