skupština OESS-a

Picula: Hrvatska je primjer djelotvornosti OESS-a

'27.02.2011.Zagreb, Hrvatska - 24 TV, emisija nedjeljno jutro.Gost emisije Tonino Picula.Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
23.02.2012.
u 19:08

Picula je napomenuo da posebnu pozornost među parlamentarcima privlači najavljena rasprava o budućnosti kontrole konvencionalnog naoružanja u Europi

Jedanaesto zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (PS OESS), na kojem je više od 250 parlamentaraca iz 50-tak zemalja članica PS OESS-a, među kojima i iz Hrvatske, počelo je u četvrtak u bečkom Hofburgu.

U sklopu dvodnevnog zasjedanja, uz razmatranje aktualnih zbivanja na području sigurnosti, suradnje i gospodarskog razvoja, održat će se u petak i posebna rasprava o budućnosti kontrole konvencionalnog oružja u zemljama članicama OESS-a, kojoj će prisustvovati vodeći američki i ruski stručnjaci. Na plenarnoj sjednici triju skupštinskih odbora, koju je otvorio predsjednik PS OESS-a Petros Efthymiou, parlamentarcima se je obratila predsjednica austrijskog parlamenta Barbara Prammer i glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier.

Svi govornici istaknuli su značaj djelotvornosti OESS-a i jačanja njegovih glavnih zadaća, suradnje, dijaloga, sigurnosti i stabilnosti na području od Vancouvera do Vladivostoka, posebice u vrijeme globalnih gospodarskih teškoća i krize.

– U tom smislu važna je razmjena mišljenja parlamentaraca i dogovor o budućem radu – rekao je Efthymiou, istaknuvši značaj uloge OESS-a i njegove djelotvornosti u europskoj sigurnosnoj arhitekturi. Prammer se je založila za jačanje ljudske dimenzije OESS-a. Govoreći o doprinosu ove multilateralne Organizacije procesu demokratizacije na europskom Jugoistoku, spomenula je značaj promatračkih aktivnosti i nedavno uspješno zatvaranje OESS-ova ureda u Zagrebu. Zannier je rekao da je ključ za uspjeh jačanje zajedničke suradnje parlamentaraca i vladajućih struktura.

– Hrvatska je primjer djelotvornosti OESS-a – rekao nam je potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a i voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini te Organizacije Tonino Picula nakon plenarne sjednice, osvrnuvši se na spomenuto zatvaranje OESS-ova ureda u Zagrebu. Ustvrdio je kako sada OESS, kad je riječ o demokratizaciji, u svojim redovima ima članicu s bogatim iskustvom koje je spremna podijeliti s drugim državama koje prolaze kroz iste ili slične tranzicijske probleme.

Napomenuo je da posebnu pozornost među parlamentarcima privlači najavljena rasprava o budućnosti kontrole konvencionalnog naoružanja u Europi, nakon što su postojeći dokumenti prepoznati kao zastarjeli.

Sudionici sastanka sudjelovali su prvog dana zasjedanja u radu triju skupštinskih odbora. Odbor za demokraciju, ljudska prava i humanitarna pitanja održao je panel-raspravu o pravosuđu i reformi zatvorskog sustava u kojoj je bilo riječi i o bivšoj predsjednici ukrajinske vlade Juliji Timošenko, koja je trenutačno na odsluženju sedmogodišnje zatvorske kazne. Na dnevnom redu Odbora za politička i vojna pitanja raspravljalo se o borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, a na Odboru za gospodarska pitanja, znanost, tehnologiju i okoliš o svjetskoj financijskoj krizi.

Ključne riječi

Komentara 1

KU
kukuriku
19:24 23.02.2012.

..ma koje \"konvencijonalno-oruzje\",..a na \"horizontu\" je Atomski-Rat..., pa Energetski-Rat,..Rat -Medija itd.,...a ovi su jos´uvik na \"cákija-kuburi\"..!!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije