Mirna, Ivona i Dora

Pitali smo tri pripadnice generacije Z kako barataju osnovnim financijskim pojmovima, odgovori su nas iznenadili!

07.08.2024.
u 09:03

Financije su dio svakodnevnog života, a mladi su sve više svjesni njihove važnosti, a kako barataju osnovnim pojmovima i kakvi su im financijski planovi, otkrile su nam Mirna, Ivona i Dora.

Upravljanje financijama jedna je od ključnih sastavnica odgovornog financijskog ponašanja, a potom i donošenja mudrih financijskih odluka. Štednja, praćenje prihoda, donošenje odluka o potrošnji i ulaganja samo su dio pojmova s kojim se svakodnevno susrećemo. Poznavanje financija ključno je za postizanje osobne i profesionalne stabilnosti, što je posebno važno za mlade koji tek ulaze u svijet odraslih. Učenje o upravljanju novcem, štednji, investiranju i odgovornom zaduživanju može donijeti dugoročne dobrobiti i postaviti zdrave temelje za financijsku neovisnost.

Financijska pismenost omogućava mladima da planiraju svoju budućnost. Učenje o štednji i investiranju pomaže im postaviti dugoročne ciljeve, poput kupovine nekretnine, osiguranja mirovine ili financiranja obrazovanja. 

Odabir prave banke i korištenje odgovarajućih bankarskih usluga ključni su za financijsku stabilnost i sigurnost. Prava banka može značajno utjecati na upravljanje vašim financijama, omogućujući vam pristup alatima i uslugama koje najbolje odgovaraju vašim potrebama.
 

Zašto je važan odabir banke?

Digitalno bankarstvo: Moderne banke nude digitalne usluge, poput online i mobilnog bankarstva, koje vam omogućuju upravljanje financijama bilo kada i bilo gdje, ali i brojne druge funkcionalnosti koje olakšavaju svakodnevicu, poput kupnje bonova ili parkinga.

Krediti i zajmovi: Banke nude razne kreditne proizvode koji vam mogu pomoći financirati obrazovanje, kupovinu nekretnine ili pokretanje vlastitog posla.

Štedni računi: Bankarski proizvodi poput štednih računa omogućuju vam da sigurno pohranite svoj novac i ostvarite kamate na štednju.

Financije su dio svakodnevnog života, a mladi su sve više svjesni njihove važnosti, a kako barataju osnovnim pojmovima i kakvi su im financijski planovi, otkrile su nam Mirna, Ivona i Dora.

Paket za mlade

Zabin paket za mlade korak je bliže prema financijskoj samostalnosti uz brojne pogodnosti. Paket za mlade besplatan je do 25. godine života, a nakon toga samo 0,93 eura mjesečno do 29. godine života. Paket za mlade sadrži

  • tekući i žiroračun s debitnim karticama
  • IziPay – najlakši način slanja i primanja novca bez naknade
  • 550 EUR na raspolaganju za potrošnju (dopušteno prekoračenje* do 150 EUR i obročno plaćanje do 150 EUR bez redovnog prihoda, kreditna kartica za mlade s limitom do 250 EUR)
  • on-line bankarstvo m-zabu

* Za 150 EUR uz fiksnu kamatnu stopu 7,19 % godišnje (EKS 8,87 %) i rok 6 mjeseci, ukupna kamata je 5,33 EUR. EKS uključuje naknadu za vođenje tekućeg računa 1,59 EUR mjesečno

Sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom bankom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije