NASTAVLJAJU SE NAPADI

PITANJE DANA Bojite li se dodatne eskalacije sukoba na Bliskom istoku?

Rat u Izraelu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/31
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.10.2023.
u 11:19

Napetosti su dodatno porasle nakon eksplozije u bolnici u Gazi u utorak, 17. listopada. Palestinci su izvijestili o stotinama žrtava te optužili Izrael za zračni napad. S druge strane, Izrael odbacuje odgovornost te ju prebacuje na Palestince, odnosno ističe kako je katastrofu uzrokovala njihova raketa koja nije uspješno lansirana

Nakon napada Hamasa 7. listopada, u kojima je ubijeno 1400 Izraelaca, Izrael je uzvratio obećanjem da će uništiti tu skupinu te priprema sveobuhvatni kopneni napad, stavljajući 2,3 milijuna ljudi u Gazi pod opsadu. U napadima je ubijeno preko 4100 ljudi, a više od milijun ih je ostalo bez doma. Palestinski mediji izvještavaju kako je do novih izraelskih bombardiranja došlo i noćas, a Zapadne zemlje strahuju od širenja rata. Nasilje je poraslo i na Zapadnoj obali, a do sukoba dolazi i na granici s Libanonom gdje se snage Hezbollaha sukobljavaju s izraelskom vojskom.

Napetosti su dodatno porasle nakon eksplozije u bolnici u Gazi u utorak, 17. listopada. Palestinci su izvijestili o stotinama žrtava te optužili Izrael za zračni napad. S druge strane, Izrael odbacuje odgovornost te ju prebacuje na Palestince, odnosno ističe kako je katastrofu uzrokovala njihova raketa koja nije uspješno lansirana. Isto tvrde i izvori iz Zapadnih zemalja. Primjerice, u petak je francuska vojna obavještajna služba (DRM) objavila kako je eksplozija u bolnici uzrokovana neispravnom palestinskom raketom. Nakon tog događaja u Gazi, u brojnim je zemljama izbio niz prosvjeda. Tako su, primjerice, snage sigurnosti u Zapadnoj obali suzavcem i šok bombama tjerale prosvjednike, a okupljanja su održana i u Tunisu, Jordanu... 

U Egiptu se danas održava mirovni summit, a tamošnji ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je da će se tražiti "međunarodni dogovor" o potrebi za deeskalacijom sukoba i isporukama humanitarne pomoći Gazi. Što se tiče Zapada, američki predsjednik Joe Biden susreo se s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen te su čelnici poručili: "Ujedinjeni smo više nego ikad". 

VIDEO Izrael objavio snimke granatiranja Gaze

Ključne riječi

Komentara 16

B2
bordon 2
11:39 21.10.2023.

Pa nisu Albanci ušli u Srbiju i ubijali nego su Srbi ušli na Kosovo i krenuli raditi etničko čišćenje. Misleći da će proći nekažnjeno kao u Hr i BiH.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
11:33 21.10.2023.

Neka se nevjernici potuku. Svejedno mi je.

FR
franjo
11:53 21.10.2023.

Od vremena Mojsije nema mira u Palestini i nikad ga neće ni biti. Vjerojatno nije baš tako da je Bog dao tu zemlju na poklon Izraelitima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije