OD 1. SIJEČNJA

PITANJE DANA Koliko bi trebao trajati vojni rok u Hrvatskoj?

Koprivnica: Hrvatska vojska i MUP, ilustracije
Foto: Marijan Susenj
1/3
16.08.2024.
u 10:22

Hrvatska je 2008. privremeno suspendirala obvezno služenje vojnog roka i od tada se služi samo dragovoljno

Hrvatska je 2008. privremeno suspendirala obvezno služenje vojnog roka i od tada se služi samo dragovoljno. Međutim, nakon agresije Rusije na Ukrajinu i sve ozbiljnije vojno-političke situacije, Hrvatska je počela razmatrati povratak obveznog služenja. Nekoliko mjeseci nagađalo se kako bi služenje vojnog roka moglo izgledati te koliko trajati. 

Ministar obrane Ivan Anušić otkrio je u četvrtak detalje. Naime, kazao je kako će obvezno služenje vojnog roka započeti 1. siječnja iduće godine, a trajat će dva mjeseca.

"On će trajati dva mjeseca, počet će 1. siječnja 2025. i sve što smo komunicirali s javnosti nastavljamo dalje raditi. Povećali smo plaće vojnicima, dočasnicima i časnicima, njihova materijalna prava ne samo kroz osobni dohodak nego i kroz dnevnice i sve na što imaju pravo", rekao je Anušić za RTL.

Ministar Anušić ranije je, podsjetimo, istaknuo kako provođenje vojne izobrazbe nije nešto što treba biti politička tema. "Volio bih kada bi političke stranke, uključujući predsjednika države, oko toga imale zajednički stav, suglasje, jer to nije tema za političko prepucavanje, pogotovo kada dolazimo u fazu izbora. Ovo je potreba Hrvatske, potreba nas kao članice NATO-a i potreba nas kao nas, vlastite domovine", komentirao je u srpnju za Novu TV

Što mislite koliko bi vojni rok trebao trajati možete odgovoriti u anketi u nastavku ili komentirati na društvenim mrežama Večernjeg lista. 

Komentara 17

TM
trade_mark
11:36 16.08.2024.

za mladež HDZ-a najmanje tri godine, da pokažu i dokažu ljubav prema domovini.

IZ
izrazlica
11:30 16.08.2024.

Glupo je slati neobučene ljude u rat .. mi smo četiri godine stvarali vojsku koja je bila sposobna odraditi zadano ... pa nek vide

SJ
sjena
13:11 16.08.2024.

Ne treba izmišljati , imamo primjer Austrije ili Švicarske! NATO određuje pravila. Moramo biti spremni braniti granice EU Hr! Tuđe necemo svoje nedamo što smo krvlju obranili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije