hoćete li ga prestati jesti

PITANJE DANA Poskupio je kruh. Plaćamo li ga previše?

kruh
Reuters/Pixsell
20.08.2024.
u 10:30

Hrvatska se ove godine suočila s neobičnom situacijom na tržištu žitarica.

Iako otkupna cijena pšenice gotovo da stagnira, cijene kruha, osnovne životne namirnice, neprestano rastu. Situacija je posebno frustrirajuća za domaće ratare koji najavljuju smanjenje površina pod pšenicom ove jeseni. Najskuplji kruh jedu Skandinavci, a najjeftiniji Ukrajinci i Rusi. Hrvatska je na sredini europske ljestvice, no mnogi se i dalje pitaju: plaćamo li kruh previše?

Matija Brlošić, član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore, ističe da su cijene pšenice pale na razinu od prije 25 godina, dok su cijene kruha višestruko porasle. "Očito se u lancu od brašna nadalje nešto dogodilo, troškovi su porasli, ali pitanje je jesu li doista toliko porasli", rekao je Brlošić za HRT.

Prema riječima Tomislava Satlera, vlasnika pekarskog obrta iz Osijeka, rast cijena kruha nije samo posljedica cijene pšenice. "Osim sirovine, cijena rada, režija, margarina, mesnih sirovina i ulja također su značajno porasle, od 20 do 30 posto", objašnjava Satler.

Pitamo vas u anketi mislite li da plaćamo kruh previše?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije