Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16 MJESECI EURA

PITANJE DANA Preračunavate li cijene i dalje u kune?

Poštanski ured, jedina mjenjačnica u kojoj danas možete promijeniti kune u eure
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
15.04.2024.
u 14:09

Iako je od službenog uvođenja eura prošlo više od 16 mjeseci, a s novom 2024. godinom više se ni cijene ne prikazuju dvojno, u kunama i eurima, brojni su i dalje nostalgični

Već skoro godina i pol prošla je otkad je u Hrvatskoj zaživio euro kao valuta plaćanja. Ako se možemo prisjetiti, brojni su bili uzbuđeni zbog ove promjene pa su kupovali i posebne novčanike za kovanice eura kako bi se lakše snašli. Oni koji su pak već unaprijed osjetili nostalgiju dali su od svojih kovanica u kunama dati izraditi privjeske kako bi se mogli prisjetiti voljene hrvatske valute. 

Hrvatska je službeno u eurozonu ušla s ulaskom u 2023. godinu, a ujedno se pridružila i članicama Schengena čime se olakšao prolaz građana u druge zemlje u susjedstvu. Polemike oko uvođenja eura trajale su mjesecima, a jedna od većih nastala je kada je objavljeno da kuna s kovanice jednog eura izgleda kao fotografija škotskog fotografa H. Leacha, zbog čega je ponovljen natječaj.

A polemike traju i danas. Iako u kafić ili restoran građani više ne mogu doći s 10 kuna i očekivati da će na taj način moći plaćati, brojni i dalje svakodnevno cijene uspoređuju onim ''starima'', kako bi si olakšali procjenu koliko je nešto skupo, ili pak jeftino. A preračunavate li i vi, ili ste pak do kraja prešli na računanje u eurima, pitali smo vas u Pitanju dana te svoje odgovore možete zabilježiti ispod. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Zagrepčanka o ukidanju dvojnih cijena: ovo je živa konfuzija. Misle da je 5 eura 5 kuna

Komentara 5

DU
Deleted user
15:06 15.04.2024.

EU je strana, nametnuta valuta, uvođenje nas je debelo koštalo kako bi se netko mogao hvaliti po Bruxellesu.

EZ
ezer
23:33 15.04.2024.

Sve je teže preračunavati cijene u kune kad svaki tjedan nešto u trgovini prehrambenih proizvoda poskupljuje. Kako vrijeme više prolazi ljudi će sve manje preračunavati.

LU
lukarak
15:11 15.04.2024.

Ove sitne stvari ne. Od 5 do cca 3 50 eura preracunavam, a ovo iznad sam vec iovako oduvijek racunao u eurima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije