21% skuplja nego 2022.

PITANJE DANA Strahujete li da će cijene hrane nastaviti rasti?

Karlovac: Bogata ponuda vo?a i povr?a na tržnici
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
28.05.2024.
u 09:28

U Estoniji je hrana poskupila 25 posto, u Slovačkoj 26, a neslavni rekorder je Mađarska s poskupljenjem od čak 35 posto u dvije godine

Cijene proizvoda i usluga rastu zamjetnom brzinom već nekoliko godina. Više ili manje utjehe neki pronalaze u činjenici da u tom problemu nismo sami – situacija je slična diljem Europske unije, ali i šire.

Kako bi ilustrirali ovaj problem, novinari Pixsella sastavili su korisnu infografiku koja pokazuje rast cijena hrane u europskim državama u razdoblju od travnja 2022. do travnja 2024. godine.

Daleko najbolje su prošli Švicarci, oni jedini u Uniji imaju jednoznamenkasti porast cijena (6 %). Slijede ih Danska, Finska i Češka u kojima je hrana skuplja 14 posto te Italija i Slovenija s porastom cijena od 15 posto. Cijene hrane rasle su manje od 20 posto u Portugalu, Španjolskoj, Irskoj, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Austriji, Norveškoj, Švedskoj, Bugarskoj, Malti, Grčkoj i Litvi.

Hrvatska je s porastom cijena 21 posto u društvu Latvije, Rumunjske i Poljske, među zemljama s najvećim poskupljenjem, no i dalje ima država u kojima je stanje gore. U Estoniji je hrana poskupila 25 posto, u Slovačkoj 26, a neslavni rekorder je Mađarska s poskupljenjem od čak 35 posto u dvije godine.

Od travnja 2022. godine do travnja 2024. godine cijene hrane u Europi drastično su porasle. Rekorder je svakako Mađarska s porastom cijena od 35 posto dok je Hrvatska s poskupljenjem od 21 posto pretekla sve zemlje zapadne i sjeverne Europe. Najmanje poskupljenje hrane zabilježeno je u Švicarskoj. Photo: Marko Picek/PIXSELL
Foto: Marko Picek/PIXSELL

 

Komentara 4

ID
idiokracija
11:16 28.05.2024.

Radi se isključivo o pohlepi trgovaca koji nastoje što više oguliti potrošače. A opravdanja koja pritom nude su otprilike za razinu nižih razreda osnovne škole.

IV
ivanhoe23
22:00 09.07.2024.

Trebamo osnovati zadrugu i financirati poljoprivrednike da hrane Hrvatsku a ne da im država daje milijarde za proizvodnju koju izvozimo, a uvozimo smeće koje svi zajedno jedemo. Kud ovo sve vodi ? Deru nam kožu !

ZG
zgrio
09:47 28.05.2024.

Nema tu straha, tu imamo kontinuitet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije