SIGURNOSNO PITANJE

ANKETA Treba li Hrvatska vratiti služenje vojnog roka?

Požega: Predsjednik Milanović na svečanoj prisezi 39. naraštaja ročnih vojnika
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
08.01.2024.
u 10:13

Ministar obrane Ivan Anušić nedavno je posjetio Remontni zavod gdje je kazao kako je 'održavanje naoružanja i vojne opreme temelj uspješnog izvršavanja zadaća Hrvatske vojske'. Rekao je kako će u fokusu njegovog mandata biti daljnje poboljšanje uvjeta života i rada hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika.

Ministarstvo obrane Srbije nedavno je predložilo predsjedniku Republike Srbije i vrhovnom zapovjedniku Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obveze služenja vojnog roka u trajanju do četiri mjeseca. Navode kako prijedlog dolazi nakon 'detaljnog razmatranja opće sigurnosne situacije i suvremenih izazova s kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja'.

Ministar obrane u Vladi Srbije Miloš Vučević napomenuo je kako obavezno služenje vojske nije nikada niti ukinuto nego suspendirano 2011. godine što znači da samo treba ukinuti suspenziju. - Nakon 13 godina mi imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava Vojske Srbije, nije bilo obveznog vojnog roka. Naše sigurnosne potrebe su da imamo nove regrute koji su uvijek spremni da čuvaju državu. Razumijemo sigurnosne rizike - kazao je nedavno Vučević.

Ministar obrane Ivan Anušić nedavno je posjetio Remontni zavod gdje je kazao kako je 'održavanje naoružanja i vojne opreme temelj uspješnog izvršavanja zadaća Hrvatske vojske'. Rekao je kako će u fokusu njegovog mandata biti daljnje poboljšanje uvjeta života i rada hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika.

VEZANI ČLANCI

- Učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da našim pripadnicima koji čine središte obrambenog sustava osiguramo kvalitetnije i bolje uvjete života i rada. Zadovoljan vojnik temeljna je snaga jedne vojske stoga nastavljamo raditi na poboljšanju njihovih materijalnih prava - kazao je Anušić i poručio da će se nastaviti raditi na popularizaciji vojnog poziva, odnosno na programu dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

U četiri naraštaja tijekom 2021. godine dragovoljnom vojnom osposobljavanju pristupilo između 197 i 243 ročnika. U prvom naraštaju 2022. bilo je 169, u drugom 75, u trećem 104, a u četvrtom 85 ročnika. Prošle je godine u prvom naraštaju obuci pristupio 91, a u drugom samo 56 dragovoljnih ročnika, pisao je lani Večernji list.

Treba li Hrvatska vratiti služenje vojnog roka?

MORH je u lipnju prošle godine naveo kako se ne razmatra uvođenje vojnog roka. Naveli su kako se kontinuirano 'stvara i dograđuje kvalitetno okruženje za rad te ulažu u poboljšanje uvjeta za život i rad djelatnika'. Priznaju da je vidljiv smanjen broj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, ali i ističu kako navedeni broj ročnika koji pristupe dragovoljnom vojnom osposobljavanju te na koncu Hrvatskoj vojsci omogućava popunu Oružanih snaga RH. Što vi mislite? Treba li vratiti služenje vojnog roka? Odgovorite nam u anketi.

VIDEO Masovni prosvjed njemačkih poljoprivrednika: 'Nešto opasno se sprema'

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar brons
brons
10:52 08.01.2024.

Naravno da treba, danasnji deckici su ko curice nebi im škodilo da malo ocvrsnu i postanu muskarci

DU
Deleted user
13:13 08.01.2024.

Bolje manja vrhunski opremljena vojska nego nemotivirana vojska sastavljena od ljudi koji se ne žele boriti i gubiti vrijeme. Dobar dio mladih bi odjednom bio nesposoban za vojsku , posebno kad tatice imaju novaca. Sinovi političara sigurno ne bi išli u vojsku ili bili mobilizirani za Ukrajinu kad ili ako dođe za to vrijeme

CR
Croatiadobola
10:54 08.01.2024.

Obvezni vojni rok koji.može biti 3 do 4 mjeseca je realna potreba Hrvatske kako bi osigurala sigurnost i stabilnost. Vojno osposobljavanje debelo kasni no još uvijek nije tragedija. On mora biti obavezan no treba ostaviti mogućnost i civilnog služenja isključivo u sustavu civilne zaštite. Tu se moraju uključiti svi, država dati poticaj, napraviti dobru promidžbu, napraviti atraktivne programe, ojačati svijest mladih, platiti....nije lako podignuti sustav koji su kratkovidne neznalice ugasile ali je neminovan za sigurnost društva i države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije