pogreška liječnika

Plaćala lijek, a mogla ga dobiti uz odobrenje

\'07.07.2011.,Zagreb - Kupinecki kraljevac, Snjezanu Cosic, djevojka koja boluje od sarkoma slinovnica,a uz to je i dobila rak na plucima koji joj se zasada povuko. Photo: Goran Jakus/PIXSELL\'
Goran Jakuš/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
13.07.2011.
u 12:00

HZZO je Snježani Ćosić, koja je pomoć potražila od Večernjeg lista, osigurao interventnu donaciju lijeka i liječenje u Zagrebu.

Kada se Zagrepčanka Snježana Ćosić (25), koja boluje od opakog i rijetkog sarkoma žlijezda slinovnica, obratila Večernjem listu za pomoć, jer nakon potrošenih 700 tisuća kuna više nije imala novca za plaćanje skupih terapija u Beču, nije ni sanjala da terapiju može dobiti besplatno u Hrvatskoj. Naime, nakon Večernjakova upita HZZO je nesretnoj djevojci interventnom donacijom osigurao nastavak liječenja i terapiju za koju bi u Beču morala izdvojiti još 50 tisuća eura.

Nitko ništa ne zna

Priča o "djevojci izgubljenoj u sustavu" počela je 2009., nakon što joj je dijagnosticirana ta teška bolest od koje oboli tri posto ljudi u svijetu. Liječnici iz KBC-a Zagreb, tvrdi S. Ćosić, preporučili su joj terapiju i liječenje u inozemstvu te je uputili neka se obrati HZZO-u za troškove liječenja, zaboravivši da je spomenutu terapiju bolničko povjerenstvo moglo odobriti odmah.

– Svi su dizali ruke od mene i govorili kako je to teška i rijetka bolest i kako nemam šanse – prisjetila se S. Ćosić. Nitko joj, tvrdi, ni nakon dvije operacije žlijezda na vratu i iza uha nije želio reći kada će i kakvu kemoterapiju dobiti.

– Prošla sam 60 zračenja, a onda su me slali od liječnika do liječnika. Nitko mi nije znao ili možda želio reći koji lijek trebam i kada će se početi s kemoterapijama – otkriva djevojka i dodaje da ne želi spominjati imena liječnika jer zapravo nikada nije ni doznala tko je njezin službeni onkolog.

– Konačno su mi rekli da trebam skupi lijek topotecan koji ne postoji u Hrvatskoj i da je najbolje da na liječenje odem u Beč, a onda tražim HZZO da mi odobri troškove liječenja – prepričala je. Kako više nije mogla čekati i raspitivati se o svojim pravima, jer riječ je o agresivnom tumoru koji se dok su liječnici donosili odluku o vrsti liječenja proširio na pluća, njezina je obitelj prikupila novac i zadužila se za skupo liječenje.

– HZZO mi je tri puta odbio platiti troškove liječenja, a mi više novca nemamo – bespomoćno i sa suzama u očima rekla je S. Ćosić i dodala da samo želi šansu za život.

Kršenje procedure

Nažalost, mlada žena tada nije znala da njezin lijek postoji na listama lijekova HZZO-a te da je liječnik koji ga je preporučio zahtjev za terapiju trebao predati bolničkom povjerenstvu za lijekove.

– Lijek je registriran u Hrvatskoj i na listi je lijekova, no nije indiciran za tu vrstu tumora pa ga je pacijentici trebalo odobriti bolničko povjerenstvo – rekao je šef HZZO-a dr. Tihomir Strizrep. Naime, pojašnjava, događa se da se neki lijekovi koriste i za druge indikacije osim propisanih, pa od 2009. postoji i protokol za takve slučajeve.

– Liječnik koji preporuči lijek za koji postoji studija da se koristi i u liječenju druge bolesti, treba zahtjev predati na bolničko povjerenstvo koje onda lijek odobri – istaknuo je Strzrep. Uputiti pacijenticu da samostalno organizira liječenje i od HZZO-a traži troškove, a da slučaj nije ni bio na bolničkom povjerenstvu, grubo je kršenje protokola, pa HZZO nije ni mogao drugo do odbiti troškove liječenja.

– Lijek ćemo osigurati interventnom donacijom u suradnji s Glaxom, a već danas i dogovoriti nastavak liječenja pacijentice u KBC-u Zagreb – poručio je T. Strizrep i dodao da i sve ostale lijekove koji su dio njezine terapije mlada žena može dobiti na recept.

Komentara 3

X2
xychhr-200
12:16 13.07.2011.

Hrvatska aljkavost i nekompetentnost. SRAMOTA..!!!... Nadam se da će tužiti tu neodgovornu bratiju i tražiti potrošeni novac nazad.

UK
Ugo Kajvez
13:05 13.07.2011.

HZZO je dužni vratiti lovu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ................ možda čak uz kamatu .................

IV
ivanicapeca
08:52 14.07.2011.

\"– Liječnik koji preporuči lijek za koji postoji studija da se koristi i u liječenju druge bolesti, treba zahtjev predati na bolničko povjerenstvo koje onda lijek odobri – istaknuo je Strzrep. Uputiti pacijenticu da samostalno organizira liječenje i od HZZO-a traži troškove, a da slučaj nije ni bio na bolničkom povjerenstvu, grubo je kršenje protokola, pa HZZO nije ni mogao drugo do odbiti troškove liječenja.\" Inače na tim povjerenstvima prije uđe koza kroz ušicu igle nego se odobre skupi lijekovi pacijentu za čiju dijagnozu ne da postoji jedna nego stojedna studija, a ne odobre je zato što im to dodatno opterećuje i onako nikakve bolničke proračune, iz kojih se, po mučo inteliđente odluci ličkog međeda, za to pare osiguravaju. Ovdje je HZZOu elegantno skinuta pacijentica s grbe, bolnička povjerenstva pričaju svoju priču o besparici, a ministar je kao uvijek \"grbav\". Što je najgore od svega, s takvim na povjerenstvima ne odobrenim lijekom, sve da ga hoćeš sam kupiti ,nesmije se provesti liječenje u našoj bolnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije