Rizična i smjela odluka

Plan ukrajinskog generala iznenadio je Ruse, ali i njegove vlastite trupe: 'Bio sam šokiran, pitao sam se kamo mi to idemo'

Ukrainian top military officials pay tribute to Ukrainian servicemen killed in battle for the Moshchun village, in Kyiv region
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
1/6
31.08.2024.
u 21:45

General Oleksandr Sirski najavio je na tajnom sastanku krajem srpnja da će ukrajinska vojska preokrenuti tijek rata pokretanjem prve velike invazije na Rusiju od Drugog svjetskog rata.

Najviši vojni zapovjednik Ukrajine okupio je visoke časnike na tajnom sastanku krajem srpnja i izložio hrabar plan za oživljavanje stagnirajućih ratnih napora zemlje. General Oleksandr Sirski najavio je da će ukrajinska vojska preokrenuti tijek rata pokretanjem prve velike invazije na Rusiju od Drugog svjetskog rata. Jedan od sudionika, viši časnik iz 61. mehanizirane brigade, priznao je za The Wall Street Journal da je njegova prva reakcija bila šok. "Kamo mi to idemo?" prisjetio se pukovnik Artem Holodkevič svojih misli.

Smjela operacija šokirala je Rusiju kada je započela 6. kolovoza, pregazivši slabu graničnu obranu i brzo zauzevši oko 100 gradova i sela u ruskoj regiji Kursk. Invazija je osramotila ruskog predsjednika Vladimira Putina, podigla moral Ukrajinaca nakon godine iscrpljujućeg obrambenog rata i pokazala SAD-u i drugim saveznicima da Ukrajina još uvijek ima dovoljno borbenog duha. "Razbili smo mit da je Rusija nepobjediva", kazao je Holodkevič za WSJ. "Učinili smo nešto što nitko nije postigao u posljednjih 80 godina."

Operacija je sada stavila u središte pozornosti svog "arhitekta", generala Sirskog. Ovaj 59-godišnji vojni veteran suočavao se s izazovnim zadatkom kada je preuzeo dužnost u veljači. Naslijedio je popularnog prethodnika, generala Valerija Zalužnog, i od tada se većinom usredotočio na vođenje rata iscrpljivanja protiv znatno jačeg neprijatelja.

Do sada je upad u Kursk promijenio tijek rata, stavivši Ukrajinu ponovno u ofenzivu. Međutim, uspjeh ove operacije će na kraju ovisiti o tome hoće li donijeti trajne dobitke ili veće gubitke na bojnom polju, ili će pak rezultirati političkim dividendama koje bi mogle osigurati dodatnu vojnu potporu od SAD-a i njegovih saveznika ili ojačati poziciju Ukrajine u budućim mirovnim pregovorima.

VEZANI ČLANCI:

Sada, u četvrtom tjednu operacije, Ukrajina i dalje ostvaruje napredak, unatoč tome što je Rusija poslala pojačanja. Najmanje 2.000 ruskih vojnika zarobljeno je uz rijeku, gdje su ponovljeni pokušaji spašavanja pomoću pontonskih mostova propali, prema informacijama ukrajinskih vojnika. Neki vojni stratezi i časnici postavili su pitanja o operaciji u Kursku, tvrdeći da general Sirski troši dragocjene rezerve ljudstva i opreme na novi front, dok Rusija koristi prednost iscrpljenih ukrajinskih obrambenih linija na istočnom frontu za napredovanje. Rusija je povukla nekoliko tisuća vojnika iz Ukrajine kao odgovor na inkurziju, ali je istovremeno pojačala napade na svoj glavni cilj, Pokrovsk, ključni logistički centar za ukrajinske operacije na istoku.

S druge strane, neki su pohvalili ovaj potez, ističući da je Ukrajini bio potreban "džoker" kako bi promijenila tijek rata. Ukrajina si nije mogla priuštiti da samo nastavi kupovati vrijeme slanjem dodatnih snaga u obrambene linije, rekao je umirovljeni general-pukovnik Ben Hodges, bivši zapovjednik američke vojske u Europi. "Nitko nema dovoljno resursa da sve postigne", rekao je. "Stalno morate donositi odluke o prioritetima i gdje preuzeti rizik."

Operacija je također predstavljala hrabar potez ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji se našao između sporog, ali neumoljivog napredovanja Rusije, koja teži preuzimanju kontrole nad Ukrajinom, i nevoljkosti Zapada da pruži dovoljno oružja za preokretanje ruskih dobitaka. "On je shvatio da samo jedan akter može promijeniti status quo", rekao je Mick Ryan, vojni strateg i umirovljeni general-bojnik australske vojske. "To je rizično, ali izuzetno smjelo."

General Oleksandr Sirski, entuzijast za fitness i vojnu povijest, imao je dvojaku reputaciju među ukrajinskim vojnicima. Njegov strogi stil vladanja uvelike se razlikuje od stila njegova prethodnika. Sirski je vodio obranu Kijeva koja je odbila ruski napad početkom 2022. godine te uspješnu protuofenzivu u sjeveroistočnoj regiji Harkiv te iste jeseni. Ipak, neki su ga kritizirali za teške gubitke u obrani istočnog grada Bahmuta, koji je Rusija zauzela u svibnju 2023. nakon mjeseci brutalnih borbi.

Operacija u Kursku donijela je generalu pohvale za planiranje, tajnost i brzinu. Analitičari i ukrajinski časnici smatraju da je Sirski očito naučio iz neuspjele ukrajinske protuofenzive tijekom ljeta 2023., kada je Ukrajina surađivala s SAD-om i drugim zapadnim partnerima, rasporedila novoformirane brigade i javno najavljivala svoje planove putem videozapisa i izjava. Sada je samo mali broj visokih časnika sudjelovao na sastancima koje je vodio general Sirski, gdje su razrađeni detaljni planovi za inkurziju. Sirski je odabrao borbene jedinice, poput 80. i 82. zračno-desantne brigade, za vođenje operacije i nije obavijestio SAD o svojim planovima.

Dok je prošlogodišnja protuofenziva napadala najjače ruske utvrde na jugu, ovaj put Sirski je odabrao cilj za koji je Moskva smatrala da je nedodirljiv i koji je bio slabo branjen, većinom su to radili vojnici ročnici. "Snažna strana generala Sirskoga leži u njegovoj sposobnosti da djeluje na neuobičajen, iznenadan i neočekivan način za neprijatelja", rekao je Serhij Čerevati, bivši savjetnik za komunikacije generala Sirskoga. "Svjestan je da ne možemo parirati i da ne možemo napadati izravno, stoga koristi lukavstvo i svaku prednost koju imamo."

VEZANI ČLANCI:

Prije Sirskijeva sastanka u srpnju s višim časnicima iz jedinica odabranih za operaciju, vojnici iz 61. brigade proveli su mjesece pripremajući se na istoku za ono što su časnici smatrali još jednim obrambenim angažmanom. Čak i nakon što je general otkrio da će operacija biti usmjerena prema Rusiji, pukovnik Holodkevič, viši časnik u brigadi, sumnjao je u istinitost tih informacija i smatrao da bi moglo biti riječ o taktici obmane usmjerenoj na zbunjivanje Rusa.

Prebacivanje 61. brigade s istoka bilo je praćeno dezinformacijskom kampanjom koja je sugerirala da se jedinica kreće prema Vovčansku, sjevernom gradu pod napadom od svibnja, kada je Rusija pokrenula vlastitu prekograničnu inkurziju. Umjesto toga, brigada je 7. kolovoza bila u drugom valu ukrajinskih trupa koje su ušle u Kursk. Dok su jurišne trupe u brzim oklopnim vozilima napredovale dublje u Rusiju, izbjegavajući direktne napade na gradove i sela, 61. brigada je bila zadužena za čišćenje područja u kojem su se nalazili vojnici koji su ostali odsječeni zbog brzog napredovanja ukrajinskih snaga. Brza operacija pokazuje sličnosti sa Sirskijevom ofenzivom u Harkivu, koja je iskoristila ruske slabe točke kako bi probila njihove linije, "odsjekla" trupe i povratila dijelove teritorija. Sada Ukrajina koristi rusku nespremnost kako bi produbila svoj napad dublje u ruski teritorij, stvarajući ono što je Zelenski nazvao tampon-zonom koja ima za cilj ometanje ruskih vojnih operacija protiv Ukrajine. Dok kijevske snage nastavljaju uzimati zarobljenike, planiraju ih zamijeniti za ukrajinske građane koji su trenutno zatočeni u Rusiji. 

Ukrajina primjenjuje inovativne taktike i novu opremu kako bi stekla prednost na područjima gdje su ruske obrane slabije. Među tim novim pristupima je i upotreba malih eksplozivnih dronova koji su posebno učinkoviti u obaranju helikoptera i ruskih nadzornih dronova. Zapovjednik jedinice dronova, poznat pod kodnim imenom Aristarh, ističe da ovi dronovi omogućuju ukrajinskoj artiljeriji veću slobodu u kretanju i preciznije ciljanje jer smanjuju rizik od otkrivanja. Aristarhovi timovi koriste dronove s dometom od 50 kilometara koji mogu bacati zračne bombe na visoko vrijedne ciljeve, poput artiljerijskih topova.

Prema riječima generala Sirskoga, Rusija trenutno raspolaže s 30.000 vojnika u tom području kako bi se suprotstavila ofenzivi, od kojih je dio prebačen iz Ukrajine. Međutim, Sirskij je napomenuo da Rusija ne preraspodjeljuje trupe s fronta u Pokrovsku na Kursk, kao što je Ukrajina očekivala, i da ne jača svoje snage na tom području. To je izazvalo pritužbe među vojnicima na istoku koji smatraju da su njihovi obrambeni napori zanemareni u korist ofenzive u Kursku.

Hodges, umirovljeni zapovjednik američke vojske u Europi, rekao je da je to rizik koji su Sirskij i njegovi savjetnici predvidjeli i odlučili ga preuzeti. "Ovdje se ne radi o natjecanju u popularnosti", rekao je. "Radi se o postizanju strateškog učinka, što znači da morate prihvatiti rizik u drugim područjima."

FOTO Susjedi otvaraju svoj 'Pelješki most': Čudom od arhitekture spojili obale Neretve, na spektakl pozvali Plenkovića

Ukrainian top military officials pay tribute to Ukrainian servicemen killed in battle for the Moshchun village, in Kyiv region
1/17

Komentara 31

TR
trpimir2022
22:48 31.08.2024.

Nije obavjestio Amere, malo morgen. Bez američke obavještajne i satelitske pomoći, ništa od tog ne bi bilo moguće.

Avatar IvanR
IvanR
22:43 31.08.2024.

Mir što prije.

DU
Deleted user
23:22 31.08.2024.

Na istoku, koji vi ne vidite, postoje uvjerenja da je napad na Kursk kompletno organizirala Amerika. Postoje indicije da su Rusi pustili Ukrajince da udju u nebranjeno podrucje sa ciljem da ubrzaju kraj rata:-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije